Eva Lundgren, professor i genusvetenskap, har reagerat kraftigt på en recension i Flamman. Nu överväger hon att anmäla tidningen för förtal. Foto: Scanpix

Genusforskare vill förtalsanmäla Flamman

Publicerad

Eva Lundgren har tröttnat på det hon ser som lögner. Nu hotar den omstridda genusforskaren att anmäla tidningen Flamman för förtal.

Det är inte ovanligt att bokrecensioner skapar vilda diskussioner. Att de också leder till förtalsanmälningar är inte fullt lika vanligt. Men det är vad som nu hotar vänstertidningen Flamman.

Det var i en recension av Maria Svelands bok ”Hatet” som Flammans recensent skrev att genusforskaren Eva Lundgren hade brister i trovärdighet. Lundgrens forskning har sågats ”längs fotknölarna” när den faktagranskats, skrev recensenten Ann-Charlott Altstadt, och menade också att forskaren spridit felaktiga uppgifter om bland annat pedofilnätverk.

”Jag är friad”

Recensionen har nu fått Eva Lundgren att se rött. I en replik skriver hon att hon aldrig sagt de saker som Flamman påstår, och att hon tröttnat på att se dessa utsagor publiceras. Därför överväger hon att anmäla tidningen för förtal.

”Jag är friad för anklagelsen om att ha sagt eller skrivit det omnämnda”, skriver Lundgren bland annat. ”Det måste bli en ände på det påhittande som väglett 00-talets feministjakt”, fortsätter hon.

Flammans ansvarige utgivare Jonas Thunberg svarar i tidningen att man tar anklagelserna om förtal på allvar. Nu överväger tidningen att införa en rättelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer