Gettymuseet medger: Fler föremål kan vara plundrade

Uppdaterad
Publicerad

Gettymuseet i Kalifornien medger att ytterligare 350 föremål i dess samlingar kan vara plundrade. Enligt den brittiska tidningen The Guardian kan värdet av de plundrade föremålen uppgå till 100 miljoner dollar, eller drygt 700 miljoner kronor.

De 350 föremålen, som kan ha införskaffats med tvivelaktiga metoder, har listats av en stiftelse knuten till Gettymuseet.

Sedan tidigare kräver italienska myndigheter att 52 av museets andra föremål ska lämnas tillbaka till Italien. Företrädare för den italienska regeringen hävdar att de 52 föremålen hittats vid olagliga utgrävningar för att sedan köpas av Gettymuseet.

Gettymuseet är det enda museet i USA som helt koncentrerar sin verksamhet kring antika konstföremål. Ett av museets tidigare chefer befinner sig för närvarande i Italien, åtalad för att ha köpt konst från plundrare.

Pågående samtal

Italienska myndigheter för samtidigt samtal med flera konstinstitutioner och museer runt om i världen. Tidigare i år slöt man en överenskommelse med New York's Metropolitan Museum of Arts. Överenskommelsen går ut på att Metropolitanmuseet lämnar tillbaka plundrade föremål i utbyte mot långsiktiga lån av antika föremål från Italien.

Den förra mitten-högerregeringen i Italien arbetade hårt för att få tillbaka antika föremål som olovligen tagits från landet. Den nytillträdda kulturministern Francesco Rutteli, från Prodis mitten-vänsterregering, avser att fortsätta på den inslagna vägen. ”Tiden för omfattande plundringar är över”, säger han.

Anders Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.