Ghita Nørby. Foto: Scanpix

Ghita Nørby får språkpris

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelerskan Ghita Nørby får Nordens språkpris.

Den danske skådespelaren Ghita Nørby, 77 år, får Nordens språkpris 2012. Juryn skriver i sin motivering att hon ”har gett det danska språket en tydlig stämma”, och att skådespelerskans gränslösa nordiska karriär bör vara ett ideal för en yngre skådespelargeneration. Priset är ett konstverk av konstnären Kjell Nupen.

Ghita Nørby har genom åren medverkat i en rad filmer i Danmark, Norge och Sverige. Roller i ”Pensionat Oscar”, ”Hamsun” och ”Den goda viljan”, ”Freud flyttar hemifrån” och nu senast i ”Maria Larssons eviga ögonblick”  som är hennes mest kända i Sverige.

Juryn skriver att Ghita Nørby visar att det inte innebär begränsningar att ha ”Skandinaviska” som arbetsspråk, utan att det snarare öppnar nya dörrar.

Föreningen Norden delar ut Nordens språkpris till en person, institution eller organisation som bidragit till att stärka den nordiska språkförståelsen.

– Jag är mycket stolt och glad. Språket förenar oss och bygger broar, jag kämpar för att Norden ska hålla samman, att vi ska förstå varandra, säger Ghita Nørby i ett uttalande.

Priset har delats ut två gånger tidigare och har då gått till rapparen Timbuktu och programledaren Fredrik Skavlan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.