Kravet: Lägg ner ”Gift vid första ögonkastet”

Uppdaterad
Publicerad

I ett öppet brev till SVT kräver sju av programmets tolv tidigare deltagare att ”Gift vid första ögonkastet” läggs ner inför den tredje säsongen.

”Vi kräver att programmet läggs ner!”

Så inleds det öppna brev som Kulturnyheterna har tagit del av.

De tidigare deltagarna som ställer sig bakom brevet upplever att deras värde och utveckling som deltagare inte har stått i fokus och att inget blev som det var utlovat.

”SVT borde sätta deltagarens värde och hälsa före suktande efter höga tittarsiffror”, skriver deltagarna.

Varför väljer ni att gå ut med brevet?

– När vi såg att SVT och Baluba ska göra en tredje säsong väljer vi gemensamt att säga ifrån. Produktionen är inte var den utger sig för att vara, säger Ellen Tejle, som var med i programmets första säsong.

”De förstod inte allvaret”

Inget av de sex paren från de två tidigare säsongerna håller ihop idag och många av deltagarna hävdar att produktionen ljugit för dem. Programmet ska också ha lett till ett antal sjukskrivningar bland de tidigare deltagarna.

– Vi är väldigt många som har mått dåligt under både inspelningen och efter programmet, utan att få ordentligt med stöd. SVT är nöjda för att programmet har gett fina tittarsiffror, men vår hälsa har man helt struntat i, säger Ellen Tejle och tillägger:

– Jag blev utsatt för hat och hot och fick ha larm. Jag kunde inte gå ut i offentligt under en lägre period.

Vad gjorde SVT då?

– SVT och Baluba klev inte in och stöttade. De förstod inte allvaret alls till en början. Till slut reagerade den högre ledningen och då fick jag träffa en livvakt.

SVT svarar

Har SVT gjort tillräckligt?

– Jag tror att även den deltagaren känner att vi gjorde mycket. För det stämmer ju att en person blev utsatt extra mycket. Det har nog inte med själva programformatet att göra utan det är tyvärr så att man utsätts allt mer i samhället nu, säger Christina Hill, programchef SVT.

”Med ett undermåligt underlag på sökande (ca 30st totalt), så sägs det ju själv att det var omöjligt att komma i närheten av den utlovade expertmatchningen.”, skriver Emily, Mathias, Bert, Ellen, Matilda, Mikael och Tina som alla varit deltagare i programmet.

SVT söker just nu efter deltagare till en tredje säsong av ”Gift vid första ögonkastet”.

Varför gör ni en ny säsong när merparten av deltagarna från den första säsongen öppet avråder från detta?

– Vi överväger alltid sådant väldigt noggrant och det gjorde vi även den här gången. Nu har vi fattat det här beslutet därför att vi verkligen tror på formatet och på experimentet, säger Christina Hill.

– Jag blir ju ledsen över att man gör fler program. Det finns en risk att fler personer som söker kanske också blir utnyttjade, sjuka och känner sig besvikna efteråt, säger Ellen Tejle.

Vi kräver att programmet läggs ner!   

Gift vid första ögonkastet lanserades som en seriös produktion där deltagarnas värde och utveckling sägs stå i fokus.  ”Är du redo att möta den stora kärleken?” står det i ansökningsformuläret. Efter två säsonger av totalt misslyckade matchningar, lögner och förtal från produktionen och flera sjukskrivningar hos oss deltagare kräver vi nu att SVT lägger ner programmet. 

Idén är god. Att ge människor chans att lära känna en person på djupet under längre tid och att med experthjälp få mod att öppna upp sig för något nytt. Men inget blev riktigt som det var
utlovat. Med ett undermåligt underlag på sökande (ca 30st totalt), så sägs det ju själv att det var omöjligt att komma i närheten av den utlovade expert-­matchningen. 
   
SVT borde sätta deltagares värde och hälsa före suktande efter höga tittarsiffror. 
   
Underskrivet av tidigare deltagare:

Emily, Mathias, Bert, Ellen, Matilda, Mikael, Tina 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer