Växande personalkris i filmbranschen: ”Saknas skickliga filmare i hela världen”.

Växande personalkris i filmbranschen: ”Saknas skickliga filmare i hela världen”

Uppdaterad
Publicerad

Strömningstjänsterna växer och vill ha mer och mer innehåll. Nu orsakar den höga efterfrågan kris i filmbranschen, som saknar tillräckligt med kvalificerad personal.

– Det är för lite personal och hårdare tryck på alla, säger Nicklas Wikström Nicastro, producent för succéserien Snabba cash.

HBO, Netflix, Amazon, Disney plus... strömningstjänsterna blir allt fler och vill ha nya serier och filmer. Efterfrågan har nu blivit så hög att filmskaparna knappt klarar att möta den.

Nicklas Wikström Nicastro är producent för succéserien Snabba cash. Han berättar för SVT Kulturnyheterna att bolaget har listor på hundratals medarbetare som de ringer, men att alla är upptagna.

– Det är för lite manusförfattare, producenter, fotografer... you name it. Trycket är hårdare för alla, säger han och beskriver att arbetsmiljön riskerar att bli ohållbar.

”Global brist på skickliga filmarbetare”

Nyhetsbyrån Reuters intervjuar flera östeuropeiska filmproducenter och arbetare som även de beskriver att branschen söker med ljus och lykta efter folk.

– Innehållsproduktionen blomstrar just nu, alla skapar innehåll: från Netflix till Amazon och HBO. Resultatet för oss är förstås fantastiskt, vi har massor av jobb. Men det är utmaning att hitta konstnärer som är kapabla att göra jobbet. Det är en global brist på skickliga filmarbetare, säger Geoff Case, vd på produktionsbolaget Dazzle Pictures.

I videon kan du se hela intervjun med Nicklas Wikström Nicastro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.