Globen byter namn till Avicii arena. Hör Tim Avicii Berglings pappa Klas Bergling berätta. Foto: TT

Nu byter Globen namn till Avicii arena

Uppdaterad
Publicerad

Globen, ett av Stockholms mest kända landmärken, heter officiellt inte längre Ericsson Globe, som tidigare. Från och med 19 maj heter den sfäriska byggnaden Avicii arena efter artisten Tim Avicii Bergling, som gick bort för tre år sedan efter en tid av psykisk ohälsa.

Vid sidan av konserter och sportevenemang kommer Avicii arena från och med 19 maj att vara ett forum för ungas psykiska hälsa. Målet är att bjuda in skolklasser, beslutsfattare och sakkunniga för aktiviteter och samtal. Dessutom ska en årlig musikgala hållas på stiftelsen Tim Bergling foundations årsdag den 5 december.

– Det här är en av Sveriges mest kända byggnader och mest besökta byggnader. Att kunna använda symbolvärdet i det för att lyfta en sådan här fråga känns väldigt bra, säger Andreas Sand, vd på Stockholm live, som driver Avicii arena.

Han hade sagt ”ascoolt”

Stiftelsen Tim Bergling Foundation har startats av familjen Bergling till minne av Tim Bergling och fokus ligger på förebyggande arbete inom psykisk ohälsa och suicid bland unga.

– Det är ett jättestort problem. Tre unga personer tar sitt liv varje vecka i Sverige, säger Klas Bergling, pappa till Tim Bergling.

För honom är Avicii arena sedan länge förknippad med just Avicii, eftersom han såg sonens två utsålda spelningar på plats i Globen 2012.

– Jag blir lite rörd när jag tänker på det. Han satt där ensam, längst in och laddade inför föreställningen och då kände jag ”Åh lille Tim” och sen stod han där uppe och då blev han stora Tim, det var fantastiskt.

Vad tror du han hade sagt då om han hade fått veta att hela arenan skulle uppkallas efter honom?

– Han hade sagt ”ascoolt”, det är ett uttryck som inte jag använder, men han hade sagt det, säger Klas Bergling och skrattar.

Ny sorts samarbete

I likhet med Friends arena är det andra företag än de som namnger arenan som står för sponsringspengarna.

– Det är en ny sorts samarbete, att olika parter kommer samman kring en viktig samhällsfråga. Det kan absolut vara något man ser mer av framöver, säger Andreas Sand.

Globen är en folkkär arena. Kanske finns det personer som tycker namnbytet känns svårt och vill fortsätta säga Globen?

– Om man redan har ett smeknamn så är det inte så mycket vi kan göra åt det och det får de väl ha då. Men Avicii är en av vår tids största artister och en Stockholmsson så vi ser att det är ett väldigt naturligt sätt att namnge arenan, säger Sand.

Men för Klas Bergling kommer det ta ett tag att vänja sig vid att Globen är uppkallad efter sonen.

– Det kommer nog kännas konstigt. Det är svårt att ta in, den där lille plutten Tim liksom. Men det är fint, säger han.

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111, chatt eller mejl. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-181818. Alla kvällar 19-22

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.