Skådespelarna aura Dern, Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon and Shailene Woodley, och Oprah Winfrey Foto: Frederic J. Brown/AFP/TT

TV-producenten om Golden Globe-manifestationen: Nu har mandat getts att agera

Uppdaterad
Publicerad

Årets Golden Globe-gala kommer förmodat gå många till minnes som banbrytande. För galan präglades av både passningar och direkta uttryck för höstens metoo-rörelse och ställningstaganden mot sexuella trakasserier i film- och tv-branschen.

– Maktmissbruk och trakasserier har blivit så välbelyst så kan inget nu fortsätta som om inget har hänt, säger Johanna Bergenstråhle, utvecklingschef för produktionsbolaget Jarowskij Drama, till Kulturnyheterna.

Klädda i svart syntes merparten av Golden Globe-galans kvinnliga deltagare på röda mattan. En manifestation och ett ställningstagande mot sexism, sexuella trakasserier och kränkningar i film- och tv-branschen.

För det var en gala präglad av höstens avslöjanden i sviterna av Harvey Weinstein och det som sedermera kommit att bli metoo-rörelsen. Inte bara i deltagarnas klädsel, utan även i tacktal och intervjuer på röda matten.

Men vad betyder egentligen den här sortens manifestationer för film- och tv-branschen i stort?

Johanna Bergenstråhle, utvecklingschef för produktionsbolaget Jarowskij Drama som bland annat producerat serier som Vår tid är nu, menar att höstens händelser gett så pass stora verkningar att inget nu kan fortsätta som tidigare – och att årets Golden Globe-gala är ett resultat av detta.

– Utspel på en specifik gala behöver inte betyda så mycket i sig. Men det är klart att själva rörelsen kommer betyda mycket, vilket tydligt manifesteras i galan, säger hon.

”En tid där ingen måste säga metoo igen”

”Time’s up! Nu kommer tiden när det äntligen är en massa fantastiska kvinnor, och en del fantastiska män, som slåss för att bli de ledare som tar oss till en tid där ingen måste säga metoo igen”, så avslutade Oprah Winfrey sitt uppmärksammade tacktal efter att ha tilldelats utmärkelsen Cecilie B DeMille Award.

Och hon var inte ensam om att deklarera att en ny tid nu är kommen. Elisabeth Moss, Meryl Streep och Frances McDormand var ytterligare några av de som i tacktal och intervjuer på röda mattan påvisade det samma.

”Ny transparens och kraft”

Johanna Bergenstråhle menar att förändringen redan påbörjats, men att vikten av att det nu kommuniceras öppet är att ge mandat för att fortsatt agerande. Hon säger också att det lär dröja åtminstone ett år innan resultatet syns i rutan – men i produktionsleden bakom är den redan igång.

– I och med att maktmissbruk och trakasserier blivit så välbelysta så kan inget nu fortsätta som om inget har hänt. Det kommer nu finnas en transparens och kraft i hur man arbetsleder produktioner. , säger Johanna Bergenstråhle och fortsätter:

– Jag tror att förändringen sker ganska ögonblickligen. Att det ger kraft till folk att anmäla, och det finns bra exempel på arbetsledare som har agerat. Det viktiga är att de tv-kanaler man arbetar för också måste tillåta att man agerar – så att mandat ges att agera, och det har nu hänt.

Hur kan film-och tv-industrin nu gå vidare?

– Jag tror att det redan skett enorma förändringar och alla är numera ytterst medvetna om det här när man utvecklar och säljer in produktioner. Det har redan fått en enorm påverkan, säger Johanna Bergenstråhle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.