Gomorron ber om ursäkt för Panetoz namnskyltar

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat kring SVT:s Gomorron Sverige efter att bandmedlemmarna i gruppen Panetoz fått sätta på sig namnskyltar i sändning.

”Jag har jättesvårt med namn. Ni måste hjälpa mig att presentera er” säger Gomorron Sveriges programledare John Chrispinsson och delar ut färgglada klisterlappar med gästernas namn. Det skrattas och uttalet av gästernas namn kommenteras.

I går gästade bandet Panetoz och sångerskan Sanna Nielsen Gomorron Sverige efter att de två akterna vunnit andra deltävlingen i Melodifestivalen. Men många framför tv:n höjdes på ögonbrynen.

”Respektlös särbehandling”

En av dem som reagerade på namnskyltsutdelningen var Nöjesguidens bloggare Soraya Hashim.

Hon skriver bland annat att ”Det här är antingen att inte ens försöka anstränga sig att lära sig människors namn och det är rakt av förolämpande ELLER så är det ett spex gone så jävla wrong. Det jag menar med det är att när SVT gör en stor sak av namnen på det här sättet, gör de också personerna som bär dessa namn till ”De Andra”.”

Gör en pudel

På Twitter kommenterades händelsen bland annat med ”Pinsamt, oseriöst, oprofessionellt”, ”Lägsta nivån av research” och ”respektlös särbehandling”.

Nu ber Gomorron om ursäkt.

– Det är så uppenbart att det uppfattades som särbehandling på ett negativt sätt, säger programmets ansvariga utgivare Ewa Lundin.

Bandet kommenterar inte

Avsikten var, enligt henne, inte att hantera svåruttalade namn utan ett kul sätt att lösa ett logistiskt problem.

– Vi har aldrig så här många personer i soffan och det här var ett lättare sätt att presentera dem. Men det blev inte så bra. Det blev fel, säger hon.

Panetoz presskontakt säger att ingen i gruppen reagerade på namnskyltarna och att det inte är något som de vill kommentera.

Ny hashtag får fart

Samtidigt har #mittnamn blivit en hashtag som fått spridning på Twitter. Här skriver människor om hur deras namn uppfattas – eller missuppfattas.

”Roligt att världens mest jämställda land har problem med att stava rätt till några av världens vanligaste namn #mittnamn” skriver en användare. ”Du kan ha 99 problems men #mittnamn borde inte vara ett av de.” skriver en annan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.