Foto: TT

Google och Apple slänger ut Fortnite

Uppdaterad
Publicerad

Apple och Google har slängt ut det populära onlinespelet ”Fortnite” från sina digitala butiker.

Spelutvecklaren Epic svarar med att stämma nätjättarna.

Besluten kommer sedan Fortnite-tillverkaren Epic Games infört ett eget betalningssystem, för att slippa betala avgift till Apple och Google på alla köp som görs i spelet. Det bryter mot teknikjättarnas regler och som svar har spelet tagits bort.

Epic har startat en pr-kampanj mot Apple i sociala medier, och också stämt Apple och Google för att spelet stoppats i de två stora appbutikerna.

Ingen speciallösning

Både Apple och Google uppger att de arbetar med Epic för att lösa problemen. Apple betonar att Epic inte kommer att få någon speciallösning:

”Det faktum att deras ekonomiska intressen nu fått dem att trycka på för ett specialavtal ändrar inte det faktum att de här riktlinjerna skapar lika villkor för alla utvecklare och gör butiken till en säker plats för alla användare”, säger Apple i en kommentar enligt Reuters.

Konflikt med Microsoft

Spelare som redan har installerat ”Fortnite” på sin maskin med operativsystemet IOS kan fortfarande spela det, men användare kommer inte att kunna ladda ned nya uppdateringar. När det gäller Androidapparater så är spelet fortfarande tillgängligt, men inte via Google Play.

Apple har sedan tidigare en likartad konflikt med Microsoft om deras strömningstjänst för spel Xcloud.

”Speltjänster kan absolut släppas på App Store, så länge de följer samma riktlinjer som gäller för alla utvecklare”, säger Apple i en kommentar till Business Insider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.