Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mediebolagen är missnöjda med hur Google har använt sin ställning på annonsmarknaden. Foto: CAROLINE BREHMAN

Schibsted och 31 andra europeiska mediebolag stämmer Google

Uppdaterad
Publicerad

En grupp av 32 mediebolag i 13 europeiska länder stämmer teknikjätten Google på 2,1 miljarder euro, motsvarande nästan 24 miljarder kronor, rapporterar Reuters.

Bland de 32 europeiska mediebolagen återfinns norska Schibsted, som äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet i Sverige.

Mediebolagen anser sig, via sina juridiska ombud, ha lidit ekonomiska förluster på grund av hur Google har använt sin ställning på annonsmarknaden.

”Utan Googles missbruk av sin dominerande ställning skulle medieföretagen ha fått betydligt högre intäkter från annonsering och betalat lägre avgifter för tjänster inom annonsteknik. Avgörande är att dessa medel skulle ha kunnat återinvesteras i att stärka det europeiska medielandskapet”, säger de juridiska ombuden i sin stämningsansökan.

Aktien föll

Googles aktie föll med 2 procent kort efter beskedet. Företaget skriver i ett uttalande till Reuters att det motsätter sig anklagelserna om att missbruka sin ställning, och kallar stämningen för ”spekulativ och opportunistisk”.

”Google samarbetar i konstruktiv anda med publicister runt om i Europa. Våra marknadsföringsverktyg anpassas och utvecklas i samråd med dessa publicister”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.