Programledaren Kristian Gintberg med sin kraktäristiska lakritspipa. Foto: DR

Google stoppade Danmarks Radios app för barn – ändrar sig efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks Radios barnapp, DR Ramasjang, fanns under några dagar inte i Googles digitala butik Play. Den förmedlar fel värderingar, menade den globala sökmotorgiganten, som bland annat var kritisk till att det förekommer rökning – på lakritspipa.

Under flera dagar under den gångna veckan var danska public service-radions populära barnapp Ramasjang borta från Googles appbutik. Och det var inget misstag. Google meddelade DR att programinnehållet förmedlade dåliga värderingar till den unga publiken och att appen därför blivit stoppad.

Våld och rökning förekommer, menade Google förebrående.

Ninjor och lakritspipor

Våldet står barnmusikartisten Onkel Reje – ”farbror Räka” – för när han fajtas mot ninjor. Rökningen man syftade på var programledaren Kristian Gintbergs ständiga mumsande på lakritspipor i barnprogrammet Ramasjang Mysteriet.

Efter stor uppmärksamhet i danska nyhetsmedier och inte minst sociala medier har Google ändrat sig. DR Ramasjang är sedan torsdagen tillbaka i Googles inflytelserika appbutik.

Inte ändrat något

– Vi har inte ändrat något, vi har inte redigerat något av vårt innehåll, säger DR:s mediedirektör Henriette Marienlund till DR Nyheter. Så exakt vad som är skälet till att appen nu är tillgänglig igen vet vi inte.

Marienlund säger att hon är förvånad av Googles agerande.

– Google fungerar som infrastruktur för oss och ska inte vara mer än det. Det är vi som kurerar och beslutar.

– DR Ramasjang har skeva, annorlunda och gränsprövande figurer och vi gör ett superbra innehåll för danska barn. Vi vill gärna ha en levande debatt kring vårt barninnehåll, men den diskussionen vill vi inte föra med Google.

”Vet inte vad de pratar om”

DR Ramasjang har fått stöd av bland andra kulturminister Joy Mogensen (S).

– Lakritspipor får inte någon att börja röka, och Onkel Reje utgör inte ett hot mot någon. Google vet helt enkelt inte vad de pratar om. DR har varit världsledande inom barn-tv i ett halvt århundrade. Det finns absolut inget Google kan lära Danmarks Radio om hur man talar med barn, skriver kulturminister Joy Mogensen i en kommentar till tidningen Politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.