Göran Hägglund leder public service-kommittén

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kom regeringens direktiv som ska staka ut framtiden för public service-bolagen. Nu meddelar kulturminister Paris Liljestrand (M) att det blir den tidigare KD-ledaren Göran Hägglund som ska leda arbetet.

Regeringen har tagit fram direktiv till den kommitté som kommande år ska arbeta fram ett nytt sändningstillstånd för public service-företagen SVT, SR och UR.

Under torsdagen skickade regeringen ut en förfrågan till alla partier som nu ska nominera varsin ledamot till den parlamentariska kommittén som ska jobba med regeringens direktiv. Om ungefär två veckor kommer det stå klart vilka partimedlemmar som ska ingå i gruppen. Klart redan nu är att Göran Hägglund är kommitténs ordförande.

– Han är en erfaren ledare och förhandlare och jag kan tänka mig få personer är mer lämpade för uppdraget, säger Parisa Liljestrand (M) under en pressträff.

Bekymmersamt?

Göran Hägglund understyrker vikten av ett starkt public service – inte minst i kris- och krigstider. På frågan vilka delar frågor partierna skulle kunna tänkas bli oense kring svarar han:

– Pratar man upp områden som kan bli bekymmersamma har de en tendens att bli mer bekymmersamma.

Kommitténs beslut kommer under 2025 och det nya sändningstillståndet för public service gäller 2026 – 2033.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.