Se en bit av Göran Perssons virala utspel i videon.

Göran Perssons virala utspel: Vill se kulturintresserad partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Nästa partiledare för Socialdemokraterna bör vara en person med starkt kulturintresse. Det uttryckte den före detta statsministern Göran Persson i ett seminarium arrangerat av socialdemokratiska tankesmedjan Tiden igår. Ett dygn senare har filmsekvensen blivit viral – och välkomnad. 

Jakten på en ny socialdemokratisk partiledare pågår för fullt och när den före detta partiledaren Göran Persson uttryckte sin förhoppning under gårdagens webbseminarium, fick uttalandet snabbt uppmärksamhet. 

I klippet beskriver Göran Persson hur han tycker att socialdemokratin saknar en koppling till kulturlivet och konstformer som ”självklara referenspunkter för ett socialdemokratiskt ledarskap”.

– I en tid som präglas av så mycket hårda ord som svinaktiga påhopp, låga tillmälen. Vi är bättre än så, vi höjer oss, vi lyfter fram de exempel som förfinar oss som människor. Jag skulle gärna se det presenterat av en partiledare som också läser en vacker dikt, säger Göran Persson i filmklippet.

”Jag blir lite rörd”

På sociala medier har mottagandet varit stort och många välkomnar Göran Perssons uttalande.

En av dem är Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen. Hon menar att frågan om kulturell bildning går djupt i arbetarrörelsens rötter. 

– Jag måste säga att jag blir lite rörd. Dels för att Göran Persson uttrycker sig så fantastiskt, han är så verbal. Han lyckas fånga så mycket i några få meningar. Vi är inte bortskämda med politiker som har den här retoriska nivån. Sen tycker jag att det han säger är väldigt sant, säger Karin Olsson.

Enligt Olsson har socialdemokratin på senare år inte bara fjärmat sig från kulturvärlden, men även visat ett tydligt ointresse för frågan.

Se mer om socialdemokratins relation till kulturen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.