Foto: Pressbild Göteborgs filmfestival

Sarkofager, slott och svarta hål: Späckat program på Göteborgs filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Programmet till Göteborgs filmfestival är här, och erbjuder allt mellan klaustrofobisk sarkofagvisning av Aniara, Robert Pattinson på rymdresa regisserad av Claire Denis och ett hederspris till Mads Mikkelsen. Allt under temat: Apokalyps.

Festivalen inleds den 25 januari med en invigningsceremoni där filmen Aurora kommer direktsändas på sammanlagt 34 biografer mellan Laholm och Åmål, en invigningsfest som beskrivs som en resa mot slutet. Programmet för Göteborgs filmfestival 2019 har landat.

Under de 11 dagar som festivalen pågår är det ett späckat program som fyller så väl Göteborg som omgivande städer.

– Vi tror att det här, förutom att vara en klimatkris, också är en fantasins kris där vi måste tänka nytt, för det är ganska svårt att föreställa sig att världen verkligen kan gå under. Men det är också svårt att föreställa sig vad man kan göra åt det och hur man kan göra det här samhället på ett annat sätt, säger festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg till SVT:

– Det tror vi att konsten och särskilt filmen som är den konstart som kanske mest har uppehållit sig vid undergången har mycket att bidra med. Det kommer vi se under Göteborgs filmfestival, fortsätter han.

Klaustrofobi och resa till kosmos

Programpunkter – som att Lars von triers Melancholia återvänder till slottet Tjolöholm, och att Aniara-entusiaster erbjuds visning av Pella Kågermans och Hugoliljas filmatisering av Harry Martinsons rymdepos i sarkofager – sätter tonen.

Och Claire Denis skickar med sin första engelskspråkiga film, High life, ut Robert Pattinson och Juliette Binoche ut på en enkelresa i mot ett svart hål.

I sedvanlig festivalordning ska också en mängd priser delas ut. Hederspriset i år tilldelas danska skådespelaren Mads Mikkelsen.

Och i uppställningen för prestigefyllda Dragon Award – med en miljon kronor i prispotten – står tio fimer uppställda. Däribland Tuva Novotnys Blind Spot, Ulaa Salims Sons of Denmark,, John Skoogs Säsong och Miia Tervos Aurora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.