Göteborgs filmfestival klarade sig undan corona 2020. Nu står pandemin i fokus på festivalen 2021. Foto: Pressbild

Göteborgs filmfestival fokuserar på pandemins värld

Uppdaterad
Publicerad

Årets filmfestival i Göteborg klarade sig undan corona med en hårsmån. Nästa år blir pandemin temat på en både fysisk och digital festival. 

Magnus von Horns film ”Sweat” om influencers och Andrea Segres ”Molecules” ingår i den så kallade fokussektionen på Göteborg Film Festival i februari.

2020 års festival genomfördes precis före pandemins utbrott. Inför nästa års festival har festivalledningen nu beslutat att erbjuda både biografvisningar – i enighet med rådande restriktioner – och digitala visningar hemma hos publiken. Dessutom ska festivalen 2021 även innehållsmässigt fokusera på den värld som uppstått i och med covid-19.

Bland annat vill man undersöka de filmiska experiment som gjorts utifrån pandemins begränsningar.

Avstånd och solidaritet

De utvalda filmerna ska ge perspektiv på ”omvälvande känslomässiga erfarenheter av bland annat avstånd, misstänksamhet och solidaritet som format oss och våra samhällen under det senaste året”, framhåller Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival i ett pressmeddelande.

Festivalen pågår 29 januari till 8 februari. Årets festival ska genomföras utan fester, konserter och seminarier. Även själva filmprogrammet blir mindre än vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.