Göteborgs filmfestival öppnar

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin guidar oss genom tio dagars filmfrossande.

Under fredagskvällen invigdes årets upplaga av Göteborg filmfestival. Nu väntar filmfrossande med runt 500 filmer, seminarier och happenings.

Å det kan ju bli lite snårigt att hinna med allihop.

GIFF 2015

Här är några tips på vägen:

Invigningsfilmen är det danska dramat ”Nyckel Hus Spegel”, i regi av Michael Noer som varit på festivalen tidigare med två testosteronfyllda hårda berättelser från fängelse respektive förort. Nu har han tagit sig in på ett annat avgränsat område, med alldeles egna spelregler, nämligen ålderdomshemmet. Och där blir det geriatrisk kärlek mellan Ghita Nörby och Sven Wollter.

Kronlöf som lågavlönad gästarbetare

Bianca Kronlöf är väl mest känd för sina sköna kortfilmer på webben men här i Göteborg visar hon att hon är skådespelare med full närvaro. Vi ser henne i två långfilmer där hon ytligt sett gör liknande roller, nämligen svensk lågavlönad gästarbetare i oljestaten Norge. Dels i Ronnie Sandahls snart bioaktuella ”Svenskjävel”, dels i norska ”Världen väntar”.

Utöver festivalens fasta nordiska sektioner har man också en retrospektiv över just norsk film. Det har ju talats om den norska filmvågen i många år nu men det skadar ju inte att påminna folk om att den fortfarande rullar på. Jag menar... det är ju fortfarande lättare att sälja knäckebröd på McDonalds än att få gemene svensk att se norsk film. Missa inte min gamla favorit, Bent Hamers skruvade ”Eggs” från 1995.

Fantasifulla kortfilmer

En liten sidosektion ägnas åt den svenska animationen som fyller 100 år i år. Här blir det ett gäng fantasifulla kortfilmer som visar på genrens enorma bredd. Från purfärska dockfilmen ”Simhall” till 1915 års ”Trolldrycken”, gjord av genrens pionjär Victor Bergdahl.

En gång i tiden var ju Akira Kurosawa ett hushållsnamn i Sverige, men nuförtiden är japansk film i princip utrotad på vår helt anglosaxiska biorepertoar. Extra kul då att festivalen har valt att lägga sitt huvudfokus på Japan. Ett av de nya heta namnen är regissören och skådespelerskan Kiki Sugino, hon kommer hit med två filmer, ”Taksu” och regidebuten ”Kyoto Elegy”.

Festivalen pågår fram till nästa söndag men får het konkurrens redan nu på måndag, då filmeliten tar sitt pick och pack och drar upp till Stockholm för att bevista årets stora firmafest, Guldbaggegalan. Vi ses där.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GIFF 2015

Mer i ämnet