Göteborgs konstmuseum får en gåva à tre miljoner. Foto: Scanpix

Göteborgs konstmuseum får miljongåva

Publicerad

Göteborgs konstmuseum har fått en gåva på tre miljoner kronor som ska gå till en förstudie av hur fastigheten ska rustas upp. Renoveringsbehovet är stort hos stadens kulturinstitutioner.

Gåvan från Sten A Olssons stiftelse för kultur och forskning ska betala för en förstudie och arkitekttävling för om- och tillbyggnad av muséet.

Göteborgs stads kulturnämnd beslutade i måndags att ta emot gåvan på tre miljoner kronor och arbetet med förstudien har inletts.

Inför 400-årsjubiléet

Göteborgs konstmuseum byggdes 1923 och har ett stort renoveringsbehov. Målet är att det och flera andra kulturinstitutioner ska rustas upp till Göteborgs 400-årsjubileeum år 2021.

I dagsläget är planerna endast en politisk vision, men det finns inget beslut om att avsätta pengar till ombyggnationerna. Men förstudien som nu kan genomföras är ett steg på vägen för konstmuseet.

– För oss är det en oerhörd vinst. Det är ett väsentligt första steg för att i förlängningen kunna rusta upp museet, säger museichefen Isabella Nilsson till Kulturnyhetarna.

Når sin maxgräns

Förra året hade museet drygt 262.000 besökare, vilket var en ökning med 32 procent.

Enligt Göteborgs kulturförvaltning är museet inte rustat föratt möta behoven som finns i dag. Vare sig vad gäller antalet besökare, arbetsmiljö,klimat, logistik eller säkerhet. Isabella Nilsson håller med.

– Fastigheterna är gamla och föråldrade och möter inte kraven som finns i dag. Framför allt vad gäller arbetsmiljö. Man har hittills aldrig genomfört en större renovering av fastigheten sedan den byggdes, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.