CIA-chefen och hans agent. Saul Berenson och Carrie Mathison i andra säsongen av Homeland. Foto: TT

Graffitikupp i Homeland: ”Homeland är rasistiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Tre graffitikonstnärer kontaktades för att göra verklighetstrogen graffiti till scenografin i nya säsongen av Homeland. De antog uppdraget men smugglade in egna budskap i tv-serien.

Heba Amin är en av konstnärerna. Hon har egyptisk bakgrund och sin bas i Berlin. På sin webbsida skriver hon tillsammans med sina graffitikollegor om händelsen.

Enligt Amin kom de i kontakt med Homeland-teamet i somras.

De var i Berlin för att spela in delar av den femte säsongen av serien och letade efter gatukonstnärer med kunskaper i arabiska som kunde hjälpa dem med verklighetstrogna graffitiverk i ett syriskt flyktingläger som teamet byggt.

Finns inget Homeland

De tre var först skeptiska till uppdraget då de inte gillar Homelands politiska budskap, men kom sedan på att de kunde använda tillfället för att nå ut med sitt eget.

Och det lyckades. Bland de arabiska slagorden de målade i det fiktiva flyktinglägret kan man bland annat läsa ”Homeland är rasistiskt”, ”Det finns inget Homeland”, ”Den här tv-serien representerar inte konstnärernas åsikter”. Bilder på graffitin kan ses här.

I avsnittet som sändes i måndags i SVTPlay syntes bland annat ”Homeland är rasistiskt” flimra förbi på en av fasaderna i flyktinglägret.

Stereotypiserar en region

Heba Amin säger till The Guardian att hon tycker Homeland på ett farligt sätt hjälper till att stereotypisera och föminska en hel region.

Hon säger också att det är uppenbart att producenterna bakom serien inte kan någonting om platserna de vill gestalta.

Homelandskaparen imponerad

Homelandskaparen Alex Gansa hade helst sett att de upptäckt graffitin och förstått innebörden tidigare.

– Vi önskar att vi sett bilderna innan de sändes, säger han till Deadline Hollywood.

Men han kan inte låta bli att också var lite imponerad.

– Homeland strävar efter att vara subversiv på sitt sätt och välkomnar konversation, så det går inte att låta bli att känna viss beundran inför detta konstnärliga sabotage.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer