Grammyvinnaren Ludwig Göransson (tv) var Ola Bengtssons (th) elev på Kungliga musikhögskolan under mitten av 00-talet. Foto: TT och Kungliga musikhögskolan

Grammyvinnarens musiklärare: ”Driven kille redan då”

Publicerad

Under natten till måndagen kammade svenske Ludwig Göransson hem inte en, utan tre grammys. Hans före detta lärare på Kungliga musikhögskolan är inte förvånad.

– Han var väldigt flitig och duktig, säger Ola Bengtsson.

Ludwig Göransson var nominerad till fyra priser på årets Grammygala och vann tre: årets låt och årets skiva för This is America med Childish Gambino, och årets filmmusik för soundtracket till filmen Black Panther.

Ola Bengtsson som undervisat Ludwig Göransson i harmoni och gitarr på Kungliga musikhögskolan åren 2004-2007 tror att Göranssons framåtanda och nyfikenhet är förklaringen till hans framgång.

– Han är väldigt driven och intresserad av att hela tiden lära sig nya grejer och aldrig stanna upp. Han har fortsatt att vara nyfiken och det är det man måste vara, säger Ola Bengtsson som numera är studierektor för jazzinstitutionen.

Otroligt många olika influenser

Bengtsson vill inte ta åt sig någon ära för de tre amerikanska musikpriserna som tilldelats hans före detta student.

– Hur man skapar harmonier och melodier har han givetvis haft nytta av men jag ska inte ta någon credit, han har ju också studerat mycket på egen hand. Det är det som är skolans uppgift: att lära dem att hela tiden fortbilda sig själva.

Vad tycker du om hans och Childish Gambinos hit, This is America?

– Ja, det är kanske inget som jag är så förtjust i men det är intressant att fundera på var han har hämtat alla grejer ifrån för det är ju otroligt många olika influenser i låten.

Är det ovanligt att dina elever får den här typen av priser?

– Tre grammys är väldigt ovanligt. Det  är ovanligt i hela världen skulle jag tro. Jag tror inte någon på Kungliga musikhögskolan fått så många grammys förut, så det är väldigt kul för oss. En glädje för hela musikhögskolan.

Positiv inverkan på skolans elever

Ola Bengtsson tror att Ludwig Göranssons framgångar kan ha positiv inverkan på skolans nutida elever.

– Det visar våra studenter att man kan göra det man gillar om man verkligen jobbar på det, säger Ola Bengtsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.