Grandmaster Flash: ”Ingen fattade vad vi höll på med”

Publicerad

DJ:n och hiphop-artisten Grandmaster Flash räknas som en av pionjärerna inom hiphop. Under 1970-talet utvecklande han en banbrytande metod för att använda skivspelare som instrument, och i år tar han, som första hiphop-akt någonsin, emot Polarpriset i kategorin populärmusik.
– De kunde inte riktigt förstå vad vi sysslade med, inte förrän det blev så gigantiskt att de bara var tvungna att förhålla sig till det, säger Grandmaster Flash till Kulturnyheterna.

DJ:n och musikern Grandmaster Flash, eller Joseph Saddler som han heter, tilldelas det anrika musikpriset Polarpriset i kategorin populärmusik. I 1970-talets New York var han en av de första att utveckla en metod för att använda musikspelare som instrument, och utvecklade det som kallas scratchning.

– När jag växte upp var det någonting om pågick inuti mig. Det var nästan som att höra en röst som sade: Du måste fullborda detta. Och den musik som spelades på den tiden var inte det jag hörde i mitt huvud. Folk dansade till låtarna men det var först när delen med trumkompet kom igång som folk verkligen dansade och jag tänkte: varför är inte den här delen längre?, säger Grandmaster Flash till Kulturnyheterna.

En av pionjärerna

Med gruppen the Furious five lade Grandmaster Flash, tillsammans med artister som Afrika bambaataa och The sugarhill gang, grunden till hiphopgenren som vi känner den i dag.

– Genom att placera fingertopparna på vinylen kan jag använda skivan en fjärrkontroll. Det är grunden i det jag kallar The quick mix theory.

Grandmaster Flash växte upp i ett av New Yorks fattigaste områden. Som tonåring tillbringade han i stort sett all sin lediga tid i sitt pojkrum framför vinylspelaren och på olika soptippar där han samlade delar till sitt egenbyggda ljudsystem.

– Min familj hade inte råd att skaffa de delar jag behövde. Faktum är att vissa delar inte ens existerade på den tiden. Jag var tvungen att plocka högtalare från övergivna bilar, eller så gick jag till olika soptippar och letade efter förstärkare.

– Jag brukade också gå till marknaden där de sålde kött och ta de där vita lådorna som de packade kött i, slå ut bakstycket och stoppa in högtalare. Jag gjorde allt jag kunde för att få till det ljud jag ville ha.

Första hiphop-artisten som får Polarpriset

Och de ensamma timmarna i pojkrummet med hunden Cesar som enda sällskap gav resultat.

2007 valdes Grandmaster Flash och The furious five in i Rock and roll hall of fame, och i år tilldelas Grandmaster Flash, som första hiphop-akt någonsin, Polarpriset i kategorin populärmusik.

– Många av de stora organisationerna som arbetade med musik kunde inte se vad det var vi gjorde. De kunde inte riktigt förstå vad vi sysslade med, inte förrän det blev så gigantiskt att de bara var tvungna att förhålla sig till det.

Polarpriset

Visa

Polarpriset är ett årligt musikpris som delas ut sedan 1992. Priset instiftades av Stikkan Andersson och fick namnet efter hans skivbolag, Polar Music. Priset delas ut till musiker, grupper eller institutioner som haft stor betydelse för musikhistorien, eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse. Prissumman är på en miljon svenska kronor och delas ut på Stockholms konserthus den 11 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer