– Då var tonen hård och många visste inte ens om hon ens skulle orka sitta kvar.
Anders Hellberg är miljöjournalist och arbetade då på klimatmagasinet Effekt. Den första tiden av strejken besökte han Greta Thunberg dagligen och han tog bland annat den idag världsberömda bilden på Greta i en gul regnjacka. I boken beskriver han den första tiden av hennes strejk.
– Ganska fort så skapades det tre läger. De som gick förbi som hejade på och tyckte det var jättebra. De som tyckte det här var helt fel “Så här kan man ju inte göra, man kan ju inte hoppa över skolan och sitta här och strejka ”. Sedan var det en tredje grupp, den stora majoriteten, som bara fick förbi i tystnad.
Mycket är ju redan berättat om Greta. Vad tillför du i din bok?
– Det jag vill komma åt med boken är framför allt vad som hände i början, när det var oklart vart det skulle ta vägen. När hon kom hit första dagen satt hon helt själv och protesterade.
Kallades patetisk och fjantig
Vid den tiden fälldes hårda omdömen om Greta Thunberg, som då var 15 år gammal. Det kritikerna uttryckte var exempelvis att hon borde gå i skolan, att hon var fjantig och patetisk, och att hennes föräldrar var oansvariga.
– Det jag slogs av ganska snabbt var att det var en hård stämning. Det var många i sociala medier som hoppade på Greta och skrev ganska elaka saker. Jag undrade om hon ens skulle hon ens orka fortsätta, eller skulle hon ge upp? Men nu i efterhand har vi ju sett kan man säga att det gick ganska bra, säger Anders Hellberg.
Boken “Er tystnad är större än allt” kommer i augusti på Ordfronts förlag