På sajten Viagogo säljs konsertbiljetter till bland andra Sarah Klang, Lenny Kravitz och Fricky på Gröna Lund, men biljetterna är långt ifrån prisvärda och i värsta fall ogiltiga. Foto: TT

Viagogo säljer falska konsertbiljetter till Gröna Lund

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Klang, Fricky och Lenny Kravitz – på sajten Viagogo säljs biljetter till sommarens konserter på Gröna Lund. Men biljetterna garanterar inget inträde, dessutom säljs de till överpriser.
– Vi tycker att det är för jävligt rent ut sagt, säger Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund.

Biljettsajten Viagogo har ofta anmälts till Konsumentverket och ligger sedan början av februari på myndighetens varningslista. Nu rapporterar musiktidningen Gaffa att man på Viagogo kan köpa biljetter till sommarens konserter på Gröna Lund. Men biljetterna är långt ifrån prisvärda och i värsta fall inte ens giltiga.

– Det är alltid först till kvarn. Blir det fullt så blir det fullt. Det är därför det är så upprörande att se att vissa aktörer påstår att de säljer vissa specifika konsertbiljetter till oss när det de gör är att sälja vanliga entrébiljetter till oss, säger Annika Troselius som är informationschef på Gröna Lund.

”Det är hutlösa priser”

På Viagogo kostar en biljett till Lenny Kravitz-konserten på Gröna Lund den 30 maj 550 kronor. Köper man istället biljetten i dörren på Gröna Lund samma kväll och går in före klockan 18.00 så blir priset 120 kronor.

– Det är hutlösa priser och dessutom påstår de att man har en garanterad biljett till en konsert vilket man faktiskt inte kan ha, säger Annika Troselius om Viagogos biljetter.

Enligt Annika Troselius finns biljetter till alla säsongens konserter på Gröna Lunds stora scen ute till försäljning på Viagogo. På Gröna Lunds facebooksida har hon varnat allmänheten för de dyra biljetterna och hon har under två års tid försökt kontakta Viagogo utan framgång.

– Det är ingen som är intresserad av att svara på våra mail, säger hon.

”Varje biljett täcks av Viagogo-garantin”

När Kulturnyheterna får mailkontakt med Viagogo svarar de att de inte säljer några biljetter själva, utan endast är en marknad för andra att sälja sina egna biljetter vidare.

”När efterfrågan är hög och biljetterna är begränsade så ökar priserna (...) Viagogo-kunder kan känna sig säkra på att biljetterna ger inträde till evenemanget, eftersom varje biljett täcks av Viagogo-garantin”, skriver Viagogos pressavdelning till Kulturnyheterna. Viagogos garanti innebär att man måste höra av sig till Viagogo inom 48 timmar för att kräva ersättning för en falsk biljett, en garanti som i tidigare SVT-granskningar inte alltid visat sig gälla.

Otydlig information

Enligt Maja Lindstrand som är jurist på Konsumentverket är informationen på Viagogos sajt alldeles för otydlig. Om det är först till kvarn som gäller, som i fallet med Gröna Lund-biljetterna, så måste det stå tydligt i samband med köp. På samma sätt måste det vara tydligare vem det är som säljer biljetten.

– Huvudregeln i svensk rätt är att om man vill ha en mellanhand så måste man vara tydlig med det, annars är man själv motparten, säger Maja Lindstrand.

Viagogo är baserat i Schweiz och bolaget har stämts av schweiziska myndigheter, uppger Konsumentverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar andrahandsbiljetter

Mer i ämnet