Gröna Lund: ”Kommer att diskutera säkerhet efter dåd”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt två av de svenska konsertarrangörerna Gröna Lund och Live Nation prioriteras alltid publiksäkerheten, men hur dådet i Manchester kommer att påverka verksamheten är osäkert.

– Exakt vad det här dådet får för konsekvenser vet vi ännu inte, säger Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund.

Gårdagskvällens misstänkta terrordåd i Manchester i samband med en konsert med artisten Ariana Grande sätter fokus på de säkerhetsrutiner som råder på landets konsertarenor.

Läs mer: Många döda vid konsert i Manchester

Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund, understryker att man från nöjesparkens sida alltid sätter besökarnas säkerhet först, samtidigt som hon säger att man i dag kommer att hålla ett möte kring framtida säkerhetsarbete vid konserter.

– Vi kommer att sätta oss ned i dag och diskutera säkerheten, men exakt vad det här dådet får för konsekvenser inför framtiden vet vi ännu inte, säger hon till Kulturnyheterna.

”Jobbar alltid med säkerheten”

Enligt Annika Troselius har nöjesparken väl fungerande säkerhetsrutiner inför de konserter som ges på området, bland annat muddras konsertbesökarna vid entrén.

– Det som hänt är fruktansvärt och alla känner sig ledsna, men vi jobbar alltid med säkerheten. Vi har egna ordningsvakter ingen obevakad entré. Vi jobbar även med trygghetsvärdar på området, och nytt för i år är att vi har ett trygghetsnummer man kan ringa till för att komma i kontakt med ordningsvakterna.

Liseberg höjer säkerheten

Liseberg har under dagen meddelat att man skärper säkerheten inför sommarens konserter, med anledning av attacken i Manchester.

– Det är ju A och O att våra gäster känner sig säkra, vilket vi försöker uppnå med god bemanning och goda säkerhetsrutiner, säger Stefan Wern, till Expressen.

Konsertprogrammet drar igång på fredag med artisten Little Jinder. Hur säkerheten ska höjas vill Stefan Wern inte gå in på. Dock kommer Liseberg inte, likt Gröna Lund, att kroppsvisitera sina besökare.

– Vi använder oss av visitering redan i dag i form att att besökarna får öppna sina jackor och väskor. Däremot så kommer vi inte kroppsvisitera eller ”muddra” gästerna, säger Wern.

”Anpassar personalmängd till artist”

Förra säsongen tvingades Gröna Lund att stänga entrégrindarna inför konserten med den norska duon Marcus och Martinus på grund av publiktrycket, och enligt Annika Troselius anpassar nöjesparken personalmängden efter den artist som ska spela – då även baserat på den typ av publik som väntas.

Läs mer: Gröna Lund tvingades stänga entrén

– Anledningen till att vi stängde grindarna då var just att vi inte ville tumma på säkerheten. Här var det en väldigt ung publik och vi gör våra bedömningar från artist till artist. Sen har vi olika typer av säkerhetsåtgärder, bland annat kravallstaket, och vi anpassar även personalmängden till publikantalet och till den typ av publik som väntas.

Live Nation: ”Säkerhet prioriteras”

Ariana Grandes turné sker i konsertarrangören Live nations regi och hon öppnade i Stockholm på Friends arena den åttonde maj.

Och enligt Kristofer Åkesson, presschef på Live nation, är säkerheten under konsertarrangemangen alltid högprioriterad.

– Vi kan inte kommentera vårt säkerhetsarbete annat än att det har högsta prioritet på våra evenemang. Det jobbar vi med inför varje evenemang tillsammans med arena och polis.

”Utvecklar säkerhetsarbete”

Kristofer Åksesson säger att det ännu är för tidigt att uttala sig om huruvida säkerhetsarbetet från Live Nations sida kommer att påverkas av Manchesterdådet.

– Vi måste utvärdera det som har hänt noga med polis och våra andra samarbetspartners på säkerhetssidan. Om någon ytterligare åtgärd kan behöva vidtas. Oavsett är det som har hänt i Manchester en fruktansvärd händelse och vi kommer att fortsätta att utveckla vårt säkerhetsarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.