Birgitta Svanberg och Ebba Witt-Brattström. Tillsammans skrev de flera böcker om kvinnliga författare. Nu har Svanberg gått bort, 82 år gammal. Foto: Natur & kultur

Grupp 8-grundaren Birgitta Svanberg död

Uppdaterad
Publicerad

Birgitta Svanberg, en av medgrundarna av ikoniska kvinnorättsrörelsen Grupp 8, har avlidit i en ålder av 82 år. Kollegan och vännen Ebba Witt-Brattström berättar om en brinnande ande i ett kvinnofientligt samhälle.

1968, i studentrevolutionernas och Vietnamprotesternas tid, skapades feministgruppen Grupp 8. Gruppen arbetade för kvinnors rättigheter genom demonstrationer och aktioner när den mansdominerade vänsterrörelsen kastade kvinnofrågan mellan stolarna.

Litteraturvetaren Birgitta Svanberg var en av de åtta grundarna. Hon kunde med hjälp av sin kunskap om fiktionen hitta en verklighet som ingen tidigare brytt sig om. 

-  Det man måste förstå är att det inte fanns någon information när vi startade. Det fanns ingen kvinnoforskning, inget skrivet material. Därför var vi tvugna att gräva där vi stod och söka i skönlitteraturen. Det var där kvinnans historia och det kvinnliga perspektivet fanns. Som litteraturvetare var Birgitta extremt viktig för att lägga grunden till en historisk förståelse som var helt avgörande för kvinnorörelsen, eftersom den inte funnits tidigare, säger Ebba Witt-Brattström, vän och Grupp 8-medgrundare.

”Otroligt prestigelös”

Birgitta Svanberg har skrivit en mängd artiklar och essäer och även publicerat ett antal böcker. Bland dem finns ”Manligt och kvinnligt i litteraturen” och antologin ”De namnlösa nornorna”, om kvinnors arbete i litteraturen. Hon var även lärare på Åsö gymnasium i Stockholm, där hon fick killarna på det fordonstekniska programmet att älska Karin Boye.

– Hon var en brinnande ande, alltid engagerad och otroligt prestigelös. Hon kunde recitera dikter ur minnet varje gång vi hade motgångar. När allting var som mest tungt och jag ville spy på alla idioter kunde hon recitera Boye och säga: ”Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr”, eller ”Det är vägen som är mödan värd”. Hon älskade när hon fick chans att undervisa unga killar som varken förstod poängen med Karin Boye eller feminismen. Hon älskade utmaningarna och ingen kunde motstå henne. Jag kommer att sakna henne så, säger Ebba Witt-Brattström.

Birgitta Svanberg blev 82 år gammal.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.