Yohio, Anna Järvinen och David Lindgren tävlar alla i Melodifestivalen i Karlskrona. Foto: Rebecka Ljung & Scanpix

Din guide till kvällens Melodifestival

Uppdaterad
Publicerad

Åtta artister och band möts när Melodifestivalen intar Karlskrona. Här är allt du behöver veta inför deltävling nummer ett.

Klockan åtta ikväll går startskottet för Melodifestivalen 2013, på Telenor arena i utkanten av den sydvenska staden Karlskrona. Orten har fått besök av tävlingen två gånger tidigare, och huserat en Melodifestivalvinnare: Charlotte Perelli med låten ”Hero”.

Speciellt för Karlskrona är att fjolårets fyra David Lindgren möter debutanten Anna Järvinen. Han har tackat henne, för det var popsångerskans avhopp förra året som släppte in Lindgren i tävlingen.

Melodifestivalen 2013

De flesta debuterar

Fem av kvällens nummer framförs av artister som aldrig har tävlat i Melodifestivalen förr.

Tävlingen sänds i SVT1 och på SVT Play. Programledare är Gina Dirawi och Danny Saucedo. De två bidrag som får flest röster går direkt till finalen på Friends Arena i Solna. Två går till Andra chansen och resten får lämna tävlingen.

Nedan läser du allt om artisternas bakgrund, låtar, erfarenheter och såklart lite extra information som är kul att känna till...

GUIDE TILL DELTÄVLING 1:

David Lindgren – Skyline

Från: Skellefteå

Bor: I Stockholm

Bakgrund: Musikalartist och skådespelare

Erfarenhet: (Succé)debut i Melodifestivalen 2012, med låten ”Shout it Out” som kom fyra i finalen i Globen.

Låt: ”Skyline”, som innehåller ett dansvänligt beat. Har jämförts med hans bidrag från i fjol och med Danny Saucedo.

Låtskrivare: Christian Fast, Fernando Fuentes och Henrik Nordenback, som har skrivit fler låtar till Melodifestivalen.

Värt att veta: Förra året fick David Lindgren med kort varsel komma med i Melodifestivalen, tack vare att Anna Järvinen drog sig ur. Därefter har Lindgren spelat en ung Tomas Ledin i Ledins föreställning ”Showtime”.

Cookies'N'Beans – Burning Flags

Från: Bromölla, Solna respektive Södertälje

Bor: I Stockholm

Bakgrund: Artister. En bandmedlem är även dansare, och en är producent. Den poppiga countrytrion, eller countryljudande poptrion, startades 2003. Fem år senare vann de svenska countrymästerskapen i genren ”Alternative country”.

Erfarenhet: Deltog år 2009 med låten ”What If”. De kom femma i sin deltävling och gick inte vidare till finalen.

Låt: ”Burning Flags”, som de själva inte tycker är en typisk countrylåt. De tycker låten är en dramatisk, kraftfull sista varning av ”episka proportioner”. Hoppfull men förbannad. (Sagt till Melodifestival-sajten)

Låtskrivare: Fredrik Kempe – en riktig veteran i sammanhanget.

Värt att veta: Fredrik Kempe som ligger bakom låten har i år också skrivit Anton Ewalds ”Begging” och Janet Leons ”Heartstrings” – men inga av hans låtar tävlar samma kväll. Kempe är en av veteranerna, med 22 medverkande låtar. De 3 vinnarlåtarna från Kempe är Charlotte Perellis ”Hero”, Malena Ernmans ”La Voix” och Eric Saades ”Popular”.

Jay-Jay Johansson – Paris

Från: Trollhättan

Bor: I Sundbyberg utanför Stockholm

Heter egentligen: Jäje Johanson (men det funkar inte lika bra på engelska)

Bakgrund: Jay-Jay Johansson har gjort musik sedan 1996. Hans låtar brukar placeras in i facket triphop eller electroclash. Han sjunger med en melankolisk, lite jazzig stämma och har gett ut 8 fullängdsalbum. Jay-Jay har dessutom gjort konstinstallationer ihop med andra, och samskrev The Knifes låt ”Marble House”.

Erfarenhet: Debutant i Melodifestivalen.

Låt: ”Paris” – som handlar om en vemodig, ensam kvällspromenad på Paris gator.

Låtskrivare: Jay-Jay Johansson själv.

Värt att veta: Jay-Jay Johansson är större utomlands än i Sverige – till exempel i Frankrike. ”Om jag skulle vinna Melodifestivalen så är jag väldigt säker på att jag skulle vinna hela Eurovision också. Jag har en så pass stabil fanbase runt om i hela Europa, så det är en lätt match” säger han på Melodifestivalens sajt. På 90-talet lär Black Eyed Peas ha varit förband till Jay-Jay under några konserter.

Mary N’diaye – Gosa

Från: Stockholm

Bor: I Stockholm

Bakgrund: Deltog i talangprogrammet The Voice förra året, där hon kom till semifinal och var en del av rapparen Petters lag. Hon har varit med i fler talangtävlingar under åren, har en popkarriär i Senegal och har spelat förband till Akon.

Låt: ”Gosa”, som handlar om att må bra, enligt artisten själv. Hon skrev den specifikt för Melodifestivalen.

Låtskrivare: Mary N’diaye, Johan Åsgärde och Mattias Frändå.

Erfarenhet: Debuterar i Melodifestivalen.

Värt att veta: Se ”bakgrund”. Också att Mary N’diayes föräldrar höll henne tillbaka under skoltiden, och sa att hon måste sköta skolan bra för att få syssla med musiken på fritiden. Det ledde till att sångerskan, som hade det lätt för sig i skolan, studerade flitigt. Nu får hon vara artist hur mycket hon vill.

Eric Gadd – Vi kommer aldrig att förlora

Från: Visby

Bor: I Stockholm

Bakgrund: Släppte sitt första album 1987 och har sedan dess gett ut 10 skivor, varav flera har vunnit grammisar. Gadd är känd för låtar som ”Bara himlen ser på” och ”Do you believe in me”.

Erfarenhet: Debutant i Melodifestivalen.

Låt: ”Vi kommer aldrig att förlora” – en kampsång för kärleken.

Låtskrivare: Eric Gadd, ihop med Thomas Stenström och Jacob Olofsson

Värt att veta: Eric Gadd har tackat nej alla andra gånger under sin 26-åriga karriär. Förutom den här gången. Han ville chocka sig själv, säger han. Chockar han kanske svenska folket på köpet...? Hans egen favorit i Melodifestivalens låtskatt är ”Michelangelo” med Björn Skifs. Han släpper ett nytt album lägligt veckan efter Mellon.

Yohio – Heartbreak Hotel

Från: Sundsvall

Bor: I Sundsvall

Heter egentligen: Kevin Rehn Eires

Bakgrund: Började läsa japanska som 8-åring och har sedan förra året en rock/popkarriär i Japan. Han spelar elgitarr och sjunger på japanska, och är även medlem i bandet Seremedy. Nu hoppas Yohio på att slå igenom i Sverige också.

Erfarenhet: Debuterar i Melodifestivalen.

Låt: ”Heartbreak Hotel” – om att göra slut på ett japanskt ”love hotel”, där par brukar ta in för att få ostörd tid ihop. Mycket pyroteknik och konfetti utlovas.

Låtskrivare: Yohio, Johan Fransson, Tobias Lundgren, Tim Larsson & Henrik Göransson. Låtskrivarteamet har medverkat förr, och vann med ”Las Vegas” 2005.

Värt att veta: Yohio är grym på elgitarr och hans pappa är gitarrist i hårdrocksbandet Corroded. I Sverige har Yohio fått mer uppmärksamhet för sin stil än för sin musik. Den kallas för visual kei och har sina rötter i japanskt 80-tal. I Yohios fall involverar stilen smink, dockliknande frisyrer och ibland lolita-klänning.

Anna Järvinen – Porslin

Från: Helsingfors, Finland

Bor: I Stockholm

Bakgrund: Började sjunga i svenska indiepopbandet Granada 1995. Efter uppbrottet 2003 har Anna Järvinen haft en hyllad solokarriär, och släppt tre finstämda popalbum. Hon har även spelat Marie Antoinette på en slottsteater. Järvinen är dessutom bild- och engelsklärare.

Erfarenhet: Debutant i Melodifestivalen.

Låt: ”Porslin” – en bitterljuv melodi med flygel, stråkkvartett med mera. Om att hålla ihop fast det man hade egentligen verkar ha tagit slut.

Låtskrivare: Mellodebutanterna Björn Olsson (tidigare medlem i The Soundtrack of Our Lives och har skrivit musik för artister som Håkan Hellström) och Martin Eliasson från popbanden Hästpojken och Bad Cash Quartet.

Värt att veta: Anna Järvinens musik är långt från schlager, men hon har en lång historia ihop med tävlingen. När hon var liten var det ledsamt att titta, för Finland har inte precis någon succéparad i Eurovision. ”Porslin” var planerad till förra årets tävling, men hon drog sig ur – till förmån för artisten David Lindgren, som hon tävlar mot denna lördag.

Michael Feiner & Caisa – We're still kids

Från: Göteborg respektive Malmö

Bor: I Stockholm

Bakgrund: Michael Feiner var tidigare en del av popgruppen The Attic. Han är också producent och DJ. Caisa Ahlroth är sångerska, skådespelare och skribent. Hon har också varit tv-hallåa.

Erfarenhet: Michael Feiner och hans The Attic medverkade i Melodifestivalen 2007. Caisa debuterar.

Låt: ”We’re Still Kids”. Enligt duon är det en dansraket, om pirret som kan uppstå när man ”upptäcker en vän”.

Låtskrivare: Caisa Ahlroth och Michael Feiner själva.

Värt att veta: Michael Feiner har varit med och skrivit signaturmelodin till Melodifestivalen. Caisa Ahlroth är bland annat publicerad i antologin ”Mera kackel” – en titel som anspelar på att kvinnors berättelser har avfärdats som pladder, babbel eller just kackel genom tiderna.

Tips: På Melodifestivalens sida i SVT Play hittar du mängder av videoklipp med artisterna, repetitioner och dylikt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2013

Mer i ämnet