EU-valet går av stapeln den 26 maj. Foto: SVT Grafik.

Guide: Det här vill partierna med sin kulturpolitik i EU

Uppdaterad
Publicerad

Vilken typ av kulturpolitik vill de svenska partierna driva i EU, och vilken är deras viktigaste fråga? Upphovsrättsfrågor, fri journalistik och samarbete mellan kulturskapare är några punkterna som betonas i Kulturnyheternas enkät om EU-valets viktigaste kulturfrågor.

Socialdemokraterna: EU ska vara ett motgift mot extremism

Socialdemokraternas toppkandidat Heléne Fritzon. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Kulturskapares rättigheter och  konstnärlig frihet  är två av socialdemokraternas största kulturfrågor i EU. Partiet beskriver att de ser att EU:s kulturpolitik snarare ska komplettera än ersätta ländernas nationella politik på kulturområdet.

Socialdemokraternas kandidat i Europaparlamentsvalet, Heléne Fritzon, betonar också att parlamentet kraftigt måste agera mot högerextremism.

– Vi vet vad som kan ske i ett splittrat och hatiskt Europa. Dit ska vi aldrig igen. EU skapades som ett motgift mot extremism – som ett samarbete för demokrati, välstånd, fred och frihet. Precis som i Sverige hotas den konstnärliga och kulturella friheten av högerextrema partier och nationalkonservativa regeringar, säger Heléne Fritzon, en av socialdemokraternas kandidater i Europaparlamentsvalet.

Miljöpartiet: Stötta fri och kvalitativ journalistisk

Anna Sibinska, riksdagsledamot för Miljöpartiet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Fri journalistik, kulturutbyten och satsningar på unga, det beskriver Miljöpartiet som grundpunkter i sin kulturpolitik. Den viktigaste frågan för Miljöpartiet på kulturområdet inom EU är att stötta fri och kvalitativ journalistik. Det för att motverka spridning av falska nyheter och alarmistiska budskap.

– Även olika typer av kulturutbyten och satsningar på unga är viktigt för EU:s framtid. Sådana utbyten lägger grunden för en känsla av ett sammanhållet Europa som jobbar tillsammans, där olikheter respekteras och ses som en styrka, och får komma till uttryck i olika kulturella former, säger Anna Sibinska, ledamot för Miljöpartiet Kulturutskottet i Riksdagen.

Moderaterna: Kulturen ska utvecklas självständigt

Tomas Tobé, Moderaternas toppkandidat till Europaparlamentet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaterna betonar att vikten kultur som utvecklas självständigt, och vill i EU prioritera barns och ungas tillgång till kultur. Moderaternas EU-kandidat Tomas Tobé betonar kultur som källa till samarbete såväl länder och individer emellan.

Moderaterna vill även satsa mer på Erasmus+, utbytesprogrammet för utbildning och idrott.

– Kulturen möjliggör för människor att träffas, samarbeta och utbyta erfarenheter över nationsgränserna, säger Moderaternas kandidat Tomas Tobé:

– Vi prioriterar barns och ungas tillgång till kultur. Kulturen spelar roll för bildning och sammanhållning samt bidrar till jobb och tillväxt. Vi är positiva till ett starkt Erasmus+.  

Liberalerna: Större öppenhet och mer samarbete

Liberalernas toppkandidat till EU-parlamentet, Karin Karlsbro. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Fri rörlighet, också för kulturens skull”, det beskriver Liberalernas kandidat Karin Karlsbro som viktigt för Liberalerna i sin kulturpolitik i EU. Men hon betonar även öppenhet och samarbete som en viktig punkt.

– Det är bra för kulturen när människor möts över alla sorters gränser. Vi arbetar för att riva hinder för människor att utöva och ta del av kultur över gränserna, säger Karin Karlsbro.

Den viktigaste frågan handlar enligt Liberalerna om kulturens frihet och om demokrati och yttrandefrihet:

– I Polen sparkar kulturministern misshagliga museichefer och i Ungern behöver teaterchefer partibok. Liberalerna vill att medlemsländer som kränker mänskliga rättigheter ska kunna straffas genom indraget EU-stöd och ytterst genom att uteslutas ur EU.

SD: Den kulturella friheten på nätet ska värnas

Sverigedemokraternas Charlie Weimers. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kulturpolitiken är en nationell angelägenhet enligt Sverigedemokraterna. Den kulturella friheten på nätet, något som under det senaste året aktualiserats av omdiskuterade upphovsrättsdirektivet, ska värnas beskriver partiet.

– En särskilt aktuell fråga på EU-nivå som är viktig för oss är att den kulturella friheten på nätet värnas och inte inskränks genom förslag som exempelvis i vissa artiklar inom upphovsrättsdirektivet, säger partiets kandidat till EU-parlamentsvalet, Charlie Weimers.

Vidare anser Sverigedemokraterna att EU i högsta möjliga mån ska undvika budgetdrivande förslag på kulturområdet.

– Att det nationella självbestämmandet över kulturpolitiken vidmakthålls är centralt för Sverigedemokraterna, säger han.

Centerpartiet: EU ska inte reglera kulturpolitiken

Centerpartiets toppkandidat Fredrick Federley. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Centerpartiet vill se en decentraliserad kulturpolitik i EU, något som stämmer överens med partiets grundläggande ideologi med decentralisering som verktyg till förändring.

Centerpartiets kandidat Fredrick Federley beskriver att han vill att EU:s kulturpolitik endast ska bestå av upprätthållande av pressfrihet, yttrandefrihet och demokrati.

– Absolut viktigaste är att yttrandefriheten värnas och möjliggör för kulturellt utbyte mellan länder och människor, säger Fredrick Federley.

Vänsterpartiet: Den fria journalistiken viktig

Vänsterpartiets Vasiliki Tsouplaki, ledamot i kulturutskottet (vice ordförande). Foto: Vänsterpartiet

Liksom flera andra partier betonar Vänsterpartiet att kulturpolitiken ska beslutas på ett nationellt plan. Även om Vänsterpartiet inte höll med i det omdiskuterade copyrightdirektivet i sin helhet – menar de att EU-arbetet som skett rörande upphovsrättsfrågorna varit viktigt.

För Vänsterpartiet är den viktigaste frågan att stoppa EU:s marknadsliberala ekonomiska politik, menar Vasiliki Tsouplaki, riksdagsledamot och viceordförande Kulturutskottet.

– I ett alltmer högerextremt politiskt klimat med auktoritära högernationalister vid makten så måste vi värna ett fritt utbyte av ideéer, finansiera fritt kulturutövande och framförallt skydda den konstnärliga friheten. Kulturen och den fria journalistiken är viktiga beståndsdelar i  kampen mot hotet från högerextrema och antidemokratiska krafter, säger Vasiliki Tsouplaki.

Kristdemokraterna: Kulturfrågor sköts bättre nationellt

Liza-Maria Norlin (KD) kandiderar till Europaparlamentet 2019. Foto: Mats Andersson/TT

Även Kristdemokraterna menar att kulturfrågor sköts bättre nationellt, såväl lokalt som regionalt. De anser också att kultur är ett område som man kan dra ner på när EU-avgiften ökar i samband med Storbritanniens utträde ur unionen.

Samtidigt menar partiet att det finns områden som inom kulturområdet som EU:s gemensamma politik bör beröra. Ett av dem är upphovsrättsfrågorna, poängterar partiets kandidat Liza-Maria Norlin.

– Exempelvis är upphovsrättsfrågorna något som absolut bör vara föremål för gemensam reglering i Europa. Kristdemokraterna menar att nu när Storbritannien håller på att lämna EU och EU-avgiften som varje land betalar för medlemskapet därför riskerar att öka markant så krävs det att vi drar ner på vissa utgifter. Kulturen är en sådan, säger Kristdemokraternas kandidat Liza-Maria Norlin.

Feministiskt initiativ: Kultur skapar gemenskap och förståelse

Feministiskt Initiativs EU-parlamentariker Soraya Post. Foto: Pontus Lundahl/TT

Feministiskt initiativ beskriver ”en dynamisk, innovativ, tillgänglig och engagerande kultursektor” som något av det viktigaste för partiet. EU-parlamentarikern Soraya Post vidare betonar kulturens roll att skapa gemenskap och förståelse.

– När läget i Europa är oroligt är kulturens enande kraft extra viktig att försvara. Därför driver vi i Fi allas rätt till deltagande samt kultur som grundbult i ett demokratiskt samhälle, inom Europa samt EUs medlemsländer, säger Soraya Post

Den viktigaste frågan för Feministiskt initiativ just nu är enligt Soraya Post bland annat att bredda synen på mångfald.

– Ökad mobilitet och ökad tillgänglighet för mindre aktörer, ett bredare mångfaldsperspektiv i att engagera alla delar av Europa till att ta del av kulturens kraft, säger hon.

Så gjordes enkäten:

Enkäten som skickats ut till partierna utgår från tre frågor. Samtliga svar är inhämtade skriftligen. 

Vilken typ av kulturpolitik bedriver partiet i EU? 

Vilken är den viktigaste frågan på kulturområdet inom EU? 

Hur bedriver partiet sin kulturpolitik i EU? 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.