Paul Frigyes bok om Jan Guillou ska rättas innan den kommer ut på Lindelöws förlag senare i vår. Foto: Jessica Gow & Jonas Ekströmer / TT

Förläggaren: därför ger vi ut Guillou-boken

Uppdaterad
Publicerad

Förläggaren om beslutet att ge ut Paul Frigyes bok om Jan Guillou.

Förlagsdirektör Thomas Lindelöw säger att de planerar att ge ut Paul Frigyes bok ”Höjd över varje misstanke” i vår. Faktafelen som fick Norstedts att ta sina händer ifrån boken ska korrigeras innan dess.

– En del bitar kan komma att tas bort, säger han till Kulturnyheterna. Det blir jag och Paul som gör det. Men beslutet att vi ska ge ut den togs igår, så vi har inte hunnit sätta igång med det än.

”Paul kommer vara mer noggrann”

Paul Frigyes själv har sagt att det stora felet i boken är uppgiften om att Jan Guillou skulle blivit relegerad från internatskolan Solbacka utan slutbetyg, och att den biten inte kommer vara med i den nya utgåvan.

– Felen ska rättas till och Paul kommer att vara mer noggrann med att visa källorna i den löpande texten, säger Thomas Lindelöw.

”Guillou en viktig person”

Han berättar att han vill ge ut boken för att han tycker att Jan Guillou är en spännande och viktig person och en av Sveriges bästa journalister.

– Och för att Pauls manus är väldigt bra. Att han har pratat med så många personer om Jan Guillou ger berättelsen en väldig spänst, säger Thomas Lindelöw.

Guillou själv har kallat ”Höjd över varje misstanke” för ett försök till karaktärsmord och menar att förlagets val att ge ut boken endast är för publicitetens skull. Det håller inte Tomas Lindelöw med om.

–Det tycker jag är orättvist, så är det inte. En läsare är ju intresserad av en boks innehåll och eventuellt också av författaren. De flesta läsare vet inte vilket förlag som ger ut boken. Det är ju mer en branschsak, säger han.

Lindelöws planerar att ge ut boken i maj i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.