Solbacka internat säljs. Foto: David Bratt/Wrede/TT

Guillou var frestad att köpa Solbacka internat

Uppdaterad
Publicerad

Solbacka internat – skolan som inspirerade Jan Guillou att skriva Ondskan är till salu. Författaren själv övervägde ett tag att köpa bygget, berättar han.

Solbacka internat, verksamt mellan 1901 och 1973, blev rikskänt genom Jan Guillous bok Ondskan från 1981. Nu säljs fastigheten, rapporterar Aftonbladet.

”Dyrt nöje”

I annonsen nämns boken högt upp i säljtexten, men Jan Guillou själv tror inte att det är något vidare säljargument, förutom möjligen för honom själv.

– Nöjet att köpa Solbacka och bulldozra ner det skulle bli lite väl dyrt, det är inte värt 35 miljoner. Men jag måste medge att jag ett tag frestades av idén, det vore en utmärkt symbolhandling, säger han till Kulturnyheterna.

Filmatiserades 2003

Ondskan, som även filmatiserades 2003, är en självbiografisk redogörelse över den pennalism som Jan Guillou upplevde under åren på Solbacka internat.

I romanen fick Solbacka namnet Stjärnsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.