And then we danced blev den stora vinnaren på Guldbaggegalan 2020, och prisades bladn annat för bästa film. Foto: TT

And then we danced vann bästa film på Guldbaggegalan

Uppdaterad
Publicerad

Levan Akins hbtq-drama And then we danced gjorde succé på årets Guldbaggegala. Den kritikerrosade filmen tog hem bästa film, bästa manliga huvudroll och bästa manus.

– Jag hade inte väntat mig att vinna, säger Levan Akin till Kulturnyheterna.

Levan Akins georgiska uppväxtberättelse i dansmiljö tog hem hela fyra guldbaggar under måndagskvällen. Det är Levan Akins tredje långfilm och den handlar om den unge dansaren Merab som blir förälskad i Irakli, hans främsta konkurrent om en plats i danskompaniet. Filmen har hyllats av svenska kritiker och utnämndes till Sveriges Oscarsbidrag, även om den inte togs ut till tävlan.

Under årets Guldbaggegala prisades And then we danced i kategorierna bästa film, bästa manus, bästa manliga huvudroll och bästa foto.

– Levan, det finns inga ord som kan beskriva hur tacksam jag är. Det här har förändrat min värld totalt och du har öppnat så många dörrar för mig vilket är fantastiskt, sa skådespelaren Levan Gelbakhiani då han tackade sinnamne, regissören Levan Akin, efter att ha tagit emot priset för bästa manliga huvudroll.

Tävlat om Queerpalmen

And then we danced tävlade om Queerpalmen i Cannes 2019 och har under året vunnit priser vid festivaler i bland annat Sevilla, Sarajevo, New York och Chicago.

Men även filmen Aniara, regisserad av Pella Kågerman och Hugo Lilja, blev en av galans stora vinnare. Filmen som är baserad på Harry Martinsons rymdepos från 1956 tog hem guldbaggar för bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll, bästa kvinnliga biroll och bästa visuella effekter.

Dencik prisades för Quick-tolkning

Skådespelaren David Dencik prisades för bästa manliga biroll för sin insats i Säter-dramat Quick där han gestaltade just Thomas Quick (numera Sture Bergwall).

Regissören Roy Andersson, vars film Om det oändliga var trefaldigt nominerad, fick gå tomhänt från galan, men filmen tog hem pris för bästa scenografi.

Guldbaggens publikpris, som är det enda priset där allmänheten kan rösta fram sin favorit, tilldelades Jag kommer hem igen till jul. Filmen med Peter Jöback i huvudrollen är delvis baserad på den folkkäre sångarens liv och egna erfarenheter av att växa upp med en alkoholiserad förälder.

– Jag vill självklart tacka Peter, som varit så modig och generös och delat med sig av sin historia, sa en strålande glad Ella Lemhagen, regissör, när hon tog emot priset.

Guldbaggevinnare 2020

Bästa film: And then we danced

Bästa regi: Aniara

Bästa manliga huvudroll: Levan Gelbakhiani för And then we danced

Bästa kvinnliga huvudroll: Emelie Garbers för Aniara

Bästa manus: Levan Akin för And then we danced

Årets hedersbagge: Lasse Åberg

Guldbaggens publikpris: Jag kommer hem igen till jul

Bästa kvinnliga biroll: Bianca Cruzeiro för Aniara

Bästa manliga biroll: David Dencik för Quick

Årets nykomling – Emily Norling för dokumentären Allt vi äger

Bästa dokumentärfilm – Transnistra

Gullspiran (Priset för enastående insatser inom barnfilm) – Christian Ryltenius

Bästa ljud/Ljuddesign – Andreas Franck och Fredrik Dalenfjäll för 438 dagar

Bästa foto – Lisabi Fridell för And then we danced

Bästa kortfilm – Morgane Dziurla-Petit för Excess will save us.

Bästa klippning – Erika Gonzales, Kristin Grundström och Karolina Bengtsson för Josefin & Florin

Bästa mask/smink – Anna-Carin Lock för Quick

Bästa kostym – Margrét Einarsdóttir för Eld & Lågor

Bästa utländska film – Parasit i regi av Bong Joon-ho

Bästa visuella effekter – Andreas Wicklund, Per Jonsson och Arild Andersson för Aniara

Bästa Scenografi – Anders Hellström, Frida Ekstrand, Elmström och Nicklas Nilsson för Det oändliga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.