Gymnasierektor öppet emot äktenskap för homosexuella

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkostyrelsen skrev i juni i år ett förslag om att ändra formuleringarna i kyrkoordningen så att det även passar samkönade äktenskap.

Inför kyrkomötet, Svenska kyrkans högst beslutande organ, har rekordmånga motioner kommit in på ämnet äktenskap och vigselrätten – alla mer eller mindre direkt negativa mot könsneutrala äktenskap.

”Guds ord”

En av dem är skrivna av rektorn för L M Engströms Gymnasium, tillika ledamot i Kyrkorådet, Fredrik Sidenvall.

”Den väsentligaste delen av kyrkans identitet kan inte avgöras av tillfälliga politiska strömningar eller majoritetsförhållanden utan är avgjorda en gång för alla av Guds ord.” skriver han tillsammans med Joakim Svensson.

Rektor är emot samkönade äktenskap

Regeringen har sagt ja till samkönade äktenskap, Kyrkostyrelsen har sagt ja och majoriteten av svenska folket vill att homosexualla ska få gifta sig.

– Svenska kyrkan kan inte bestämma över hur samhället ska styras, men jag är emot könsneutrala kristna äktenskap, säger rektor Fredrik Sidenvall när Kulturnyheterna ringer upp.

”Homosexualitet avviker

Ni refererar i er motion till att Bibeln endast talar om äktenskap mellan man och kvinna. Men står det någonstans att människor av samma kön inte får ingå äktenskap?

– Nej det står det inte, men när homosexualitet kommenteras görs det på ett negativt sätt, något som avviker, säger Fredrik Sidenvall.

– Det är omöjligt att leva helt syndfritt men då är kyrkans roll att ge själavård och hjälpa människor att leva med det på ett klokt sätt, fortsätter han.

Ett klokt sätt?

– Ja, är man traditionellt kristen och känner homosexualitet som en viktig del av ens identitet och samtidigt vet att det är något som Gud inte godkänner, då ska kyrkan hjälpa den personen att leva med det.

Kyrkomötet hålls 22 september.

Sofia Benholm

Kyrkostyrelsen förslag på ändringar

1. I Lovprisningen byts orden har du skapat man och kvinna ut mot har du skapat människan till din avbild.

2. I Inledningsord byts orden man och hustru ut mot äkta makar.

3. I Bibelläsning kan Matt 19:4?6 utgå. Till förslagen på övriga läsningar läggs Joh 15:19?12, 1 Joh 4:7 och Rut 1:16b?17a.

4. I Frågorna byts orden man och hustru ut mot maka eller make. Frågorna ställs till paret i överenskommen ordning.

5. I Löftena och ringväxlingen byts orden man och hustru ut mot maka eller make. Paret avger löftena i överenskommen ordning.

6. I Tillkännagivandet byts orden man och hustru ut mot äkta makar.

7. I Förbön (andra alternativet) byts orden skapade människan till man och kvinna. Du gav dem nåd att vara förvaltare över allt skapat ut mot skapade människan till din avbild. Du gav henne nåd att vara förvaltare över allt skapat och orden som har förenat man och kvinna och givit dem din välsignelse byts ut mot som har givit oss människor din välsignelse. Om vigseln firas med mässa kan kyrkohandbokens Prefation vid vigsel med mässa användas. Orden Till man och kvinna byts då ut mot Till din avbild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.