Se intervjun med regissören Hagai Levi.

Israelisk regissör aktuell med ny Scener ur ett äktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Den israeliske regissören Hagai Levi har skapat serier som The affair och förlagan till In Treatment. I 8 år har han arbetat på en nyversion av Bergmans Scener ur ett äktenskap, som får premiär på HBO i höst.

– Jag hade aldrig kommit på tanken om inte Daniel Bergman (Ingmars son) hade frågat, säger han till Kulturnyheterna.

Ingmar Bergmans klassiker Scener ur ett äktenskap hade premiär 1973 och blev snabbt en internationell succé. Serien i sex delar skildrar ett äktenskap i förfall med Liv Ullman och Erland Josephson i rollerna som Marianne och Johan.  

Hagai Levi blev betagen av Scener ur ett äktenskap redan som tonåring och har sagt att den påverkat allt han gjort sedan dess, särskilt den israeliska succéserien Hos terapeuten, förlagan till In treatment. Hos terapeuten bygger också på dialog och mellanmänsklig psykologi.

– Jag stötte på Bergman första gången när jag var 18 och levde i en religiös kibbutz. Det var slutet av 70-tal och jag såg filmen på en klubb eftersom vi inte fick ha tv hemma. Jag kunde ingenting om någonting, men kände direkt att det här är konst, säger Hagai Levi. 

Ombytta könsroller

För 8 år sedan fick han frågan av Ingmar Bergmans son, Daniel Bergman som även producerar den nya serien tillsammans med Lars Blomgren, om han ville omarbeta originalet. 

– Jag hade aldrig kommit på tanken om inte Daniel Bergman hade frågat. Det tog tid för mig att sluta vara rädd inför uppgiften och hitta en bra anledning till att göra en nytolkning, men titta, nu sitter jag här, berättar Hagai Levi. 

Den nya versionen följer originalets berättarstruktur men skildrar ett nutida amerikanskt par, spelade av Jessica Chastain och Oscar Isaac. Parets könsroller är också ombytta: kvinnan är självständig och mannen känslig.

– Ett av problemen med originalet är att karaktärerna är väldigt ålderdomliga. Kvinnan är svag och undergiven och du kan inte ha med en sådan kvinna i en modern tolkning. Mannen å andra sidan är ett chauvinistiskt svin, kall och känslokall, säger Hagai Levi.

Traumatiskt med skilsmässa

När Bergman skapade originalet på 70-talet var skilsmässor mer laddade, menar Levi. För Marianne och Johan är innebär separationen en väg till frihet. Levi vill istället vända på perspektivet. 

– Bergman drev en tes som går att sammanfatta så här: äktenskap dödar kärleken. För mig är det en gammal idé. I dag är det väldigt vanligt med skilsmässor men man pratar inte om hur traumatiskt det är att skilja sig. Jag ville berätta om priset som skilsmässor också kostar, säger Hagai Levi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.