Håkan Hellström/ Non-violence i Caen Foto: Maja Suslin/ TT

Håkan Hellström replikerar Reuterswärds revolver

Uppdaterad
Publicerad

Som en del i en fredsmanifestation gör Håkan Hellström en egen version av Carl Fredrik Reuterswärds berömda knutna revolver. Hellströms revolver ska gjutas i begränsad upplaga och säljas, vinsten går till ideellt fredsarbete.

För trettio år sedan skapade Carl Fredrik Reuterswärd skulpturen Non-Violence föreställande en knuten revolver. Skulpturen var ett sätt att hedra vännen John Lennons minne.

Ungefär samtidigt tog Reuterswärd också initiativet till den ideella stiftelsen Non-Violence project, som nu har utsett flera kulturambassadörer världen över för att arbeta för fred.

Hellström fredsmanifesterar

Först ut att manifestera för fred är Håkan Hellström, som utan ersättning gör en egen version av den världskända revolvern.

Hellströms skulptur kommer att visas för första gången när han uppträder på Bråvalla festivalen den 30 juni. Därefter säljs den och vinsten går till Non-Violence project.

Fakta Non-Violence

Skulpturen skapades till minne av John Lennon efter att han skjutits till döds utanför sitt hem i New York den 8 december 1980.

Tanken var att hedra John Lennons arbete. Beatles-sångaren var en av tidens mest framstående förespråkarna för icke-våld och fred.

Till en början placerades skulpturen i Central Park i New York, tvärsöver gatan där Lennon och Yoko Ono bott. 1988 donerade Luxemburgs regering revolvern till FN och originalskulpturen står idag utanför FN:s högkvarter i NY.

Ett 30-tal replikor har gjorts genom åren, och placerats på olika platser i världen. I Sverige finns de i Stockholm, Göteborg, Halmstad, Malmö, Tällberg, Borås och Lund.

Skissen till originalskulpturen finns på skissernas museum i Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.