Foto: SVT

Håkansson om Horace Engdahls utspel: ”Jag är mållös och förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Akademiledamoten Horace Engdahls uttalande i SVT-dokumentären Det slutna sällskapet har väckt starka reaktioner under veckan som gått.
Författarna Martina Montelius och Gabriella Håkansson är två av de som vittnade om våldtäktsdömde Jean-Claude Arnaults agerande, och som nu fördömer Engdahls avfärdande av deras berättelser som ”byskvaller”.

Intervjun med Horace Engdahl i SVT-dokumentären Det slutna sällskapet har skapat starka reaktioner under den gångna veckan. Akademieledamoten avfärdade där anklagelserna mot den våldtäktsdömde Arnault för ”byskvaller”, och avfärdade också de 18 kvinnor som vittnade om Arnaults beteende i Dagens Nyheters avslöjande förra året.

– Jag tyckte att den där artikeln var bisarr, om jag ska vara ärlig. Nu var många av vittnesmålen anonyma och det är lite besvärligt. Det är svårt att ta sådana vittnesmål på allvar, sa Horace Engdahl i en intervju som gjordes efter den första fällande domen i tingsrätten.

Författaren och litteraturkritikern Gabriella Håkansson är en av de kvinnor som vittnade om Arnaults övergrepp i Dagens Nyheter, och säger att Engdahls uttalande är obegripligt.

– Att någon människa kan läsa en sådan artikel som handlar om våldtäkter, grova övergrepp, sexuella trakasserier och kladd som har pågått i flera decennier mot ett stort antal kvinnor. Att se det här lidandet och kalla det för smått bisarrt, det gjorde mig helt chockad, säger hon till SVT.

”Mållös och förbannad”

Även författaren och dramatikern Martina Montelius reagerade stark på Horace Engdahls uttalande, något hon skriver om i en debattartikel i Expressen.

”Horace Engdahl anser i SVT:s dokumentär “Det slutna sällskapet” (4/12) att Matilda Gustavssons DN-artikel från november förra året, där 18 kvinnor (däribland jag själv) pekade ut Arnault, är “bisarr”. Inte ska man bli lyssnad på om man uttalar sig anonymt. Engdahls inställning till källskydd är onekligen intressant.”

Gabriella Håkansson menar att Engdahls uttalande är allvarligt på flera sätt.

– Att se en man i så hög position som Horace Engdahl som sitter på den största pengapåsen i svenskt kulturliv, som fattar tunga beslut om vilka författare och skribenter som ska få stipendier och priser... Att den här mannen sitter och förringar inte bara mitt vittnesmål, utan alla oss som har varit utsatta och vågat gå ut och vittna. Ja, jag blir helt mållös. Jag blir förbannad helt enkelt.

Kulturnyheterna har sökt Horace Engdahl för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet