Foto: SVT

Hakkors på Spotify ger fällande dom

Uppdaterad
Publicerad

En spellista med titeln ”Pilsnerbil&tjack” har resulterat i en första dom om hets mot folkgrupp på musiktjänsten Spotify, skriver tidningen Expo.

På listan syntes låtar som ”Mera mål” av Markoolio och ”Om Sverige vinner VM” av Fakkboiz. Men det var inte musiksmaken som fällde den 25-årige mannen, boende i Västernorrland. I spellistans titel syntes två hakkors, och för det dömdes han genom strafföreläggande till 40 dagsböter.

Brottet upptäcktes av en slump då en polis sökte efter en särskild låt med ordet ”pilsner”, varpå han upptäckte den offentliga listan. I förhöret sade 25-åringen att han lade till hakkorsen för att listan ”skulle uppmärksammas”.

Redan förra året åtalades en person för hets mot folkgrupp på Spotify. Då gällde det också spellista med ett våldsamt, rasistiskt namn, men åtalet lades ned eftersom listan skapades innan den misstänkte blev straffmyndig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.