Han är verkliga hjärnan i Big bang theory

Publicerad

All vetenskap i den amerikanska sitcomserien The Big Bang Theory är på riktigt och den som ser till att det blir så är fysikprofessorn David Saltzberg. Förra veckan var han i Sverige för att ta emot ett vetenskapspris av Sveriges unga akademi för att ha bidragit till att föra in vetenskapen i vardagsrummet. Kulturnyheterna har träffat honom.

– Mitt jobb är lätt. Jag behöver bara säga vad som sant. Det är svårare för manusförfattarna som måste skriva något roligt kring det hela, säger David Saltzberg som aldrig vågat ge sig på att försöka skriva ett vetenskapsskämt till serien.

Till vardags jobbar han som fysikprofessor vid UCLA (University of California, Los Angeles) och sedan seriens början 2006, har han jobbat som vetenskaplig rådgivare och ansvarar för att allt som sägs eller visas är vetenskapligt korrekt. Det är han som har ritat upp formlerna som syns på White boarden och som korrigerar i manuset.

Som när huvudkaraktärerna satt och kollade på filmen ”Them” (1954) och började diskutera i fall en uppförstorad myra skulle kunna röra sig – på riktigt.

– Om man gör en myra större, så ökar vikten i kubik, men styrkan i benen ökar i kvadrat. Jättemyran kommer därför inte orka bära sin egen kropp – utan istället krossas, säger Saltzberg som vid inspelningstillfället tillförde manuset den kunskapen.

Jag känner igen mig i många saker

Serien som nu går in på sin nionde säsong i Sverige och säsong tio i USA – handlar om vardagen för Leonard Hofstadter och Sheldon Cooper, två supersmarta fysiker som delar lägenhet, och deras vänner Howard Wolowitz, ingenjör för NASA och Raj Koothrappali astrofysiker och som alla jobbar på samma universitet, California Institute of Technology (Caltech). Leonards flickvän Penny jobbar som servitris på The Cheesecake Factory och drömmer om att få bli skådespelare.

– Jag känner igen mig i många saker som sägs ur serien, säger Saltzberg och skrattar på frågan om vem han är mest lik. Men han vill inte peka ut någon särskild för att göra någon av de andra ledsna, säger Saltzberg.

Nördintressen

De fyra manliga huvudkaraktärerna är alla intresserade av det som vanligtvis associeras med traditionell nördkultur – serietidningar, fantasy-film, tv-spel, brädspel, kortspel och rollspel. Något som hyllas i serien.

– När jag växte upp var det lite negativt att gilla serietidningar och fantasyfilmer. Men varför det? Det är ju kul! Om serien gjort folk mer intresserade av vad andra gillar, så är det jättebra, fortsätter Saltzberg som själv haft liknande specialintressen.

Förra veckan var han i Sverige och tog emot det nyinstiftade vetenskapspriset – Torsten Wiesel-priset – av Sveriges unga akademi, för att tv-serien fört in vetenskapen i folks vardagsrum och gjort den populär.

– Jag tror när man ser att andra människor har roligt så blir det kul och lättare att ta till sig. Och vetenskap är roligt, fysik är kul. Det finns nästan ingenting som är tråkigt med det, säger Saltzberg som tror att nyckeln till framgången är seriens mix av vetenskap, nördkultur och komik.

Men serien har inte bara gjort fysik och vetenskap roligt, utan även förändrat synen på de som håller på med det.

– Om nån på en fest eller en granne på ett flygplan fick höra att jag är fysiker var det slut på samtalet. Men nu blir reaktionen: ”Aha, som i Big Bang Theory!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.