Fotografen Cato Lein får fotobokspriset 2023

Uppdaterad
Publicerad

Cato Lein får Svenska fotobokspriset för sin ”poetiska och dramatiska skildring av nordligaste Norge”.

Han är en av landets mest kända porträttfotografer. Nu får Cato Lein Svenska fotobokspriset för sin bok ”Northern silence” som skildrar det landskap i Norge där han själv har sitt ursprung, Finnmarken. Juryn slår fast att den innehåller ”uttrycksfulla porträtt av människor och landskap, där kylan också har lämnat fysiska avtryck i bilderna”.

Fotografierna är tagna mellan 1984 och 2014.

”För mig är hemligheten med 'Northern silence' att den är gjord under så lång tid. Bilderna har fått växa hos mig och stärkts med åren”, säger Cato Lein i ett pressmeddelande.

Behöver inte skratta

Fotografen, som länge inspirerats av rockfotografi, intresserar sig för det autentiska och menar att man inte ska försköna verkligheten.

– Allt ska inte vara perfekt. Fotograferar man svartvitt så blir människors skavanker tydliga. Det tillkommer en annan dimension. Man behöver inte skratta och le – det blir inte bättre av det. Men att väcka känslor är viktigt. Det kan vara sorg, glädje eller avsky – men bara det är en känsla.

Använt storformatskamera

Han flyttade till Stockholm på 1980-talet och har haft Gunnar Smoliansky och Hatte Stiwenius som viktiga mentorer. Merparten av fotografierna i ”Northern silence” är tagna med storformatskamera. De är svartvita med djupa kontraster, och på många sätt anser Cato Lein att boken är en hyllning till det fotografiska arbetet.

”Jag vill också att man ska känna mycket när man möter motiven, oavsett vad man känner. Min förhoppning är att betraktaren stannar till och vill återkomma till bilderna”, säger han i ett pressmeddelande.

Det här är Cato Leins första egna fotoboksprojekt. Han är även utbildad tryckare, och juryn lyfter särskilt fram tryckkvaliteten, liksom formgivningen, som gjorts av João Linneu och Fernanda Fajardo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.