Jojje Olsson har skrivit en bok om Gui Mihai. Foto: svt

Han kartlägger smutskastningen av Gui Minhai

Uppdaterad
Publicerad

Förläggaren och den svenske medborgaren Gui Minhai har suttit fängslad i Kina utan rättegång i snart tre år. I år är han inbjuden till Bokmässan i Göteborg, och en stol kommer stå tom i väntan på att han släpps fri. Samtidigt släpper Svenska förläggareföreningen en ny bok om Gui Minhai, där journalisten Jojje Olsson kartlägger den kinesiska ambassadens smutskastningskampanj.

Förra året uttryckte Angela Gui, Gui Minhais dotter, skarp kritik mot Bokmässan. Bristen på uppmärksamhet för den fängslade förläggarens fall kallade hon ett hån. Hon tryckte särskilt på hans koppling till Göteborg, Gui Minhai kom hit tillsammans med sin fru 1988 för att studera. I samband med massakern på Himmelska fridens torg 1989 blev läget farligt för kinesiska akademiker utomlands, och Gui Minhai fick uppehållstillstånd för att sedan bli svensk medborgare.

En tom stol

Bokmässan tycks ha hörsammat kritiken. I år har man bjudit in Gui Minhai, och placerat en tom stol i en monter som man ämnar låta stå kvar till dess att han dyker upp, och flera seminarier handlar om hans situation. Hittills har den regimkritiske förläggaren suttit fängslad i Kina utan rättegång i snart tre år.

Smutskastningskampanj från ambassaden

I den nya boken ”Fängslad, förnedrad och svartmålad”, som ges ut av Svenska förläggareföreningen i samarbete med Expressen och Norstedts, beskriver journalisten Jojje Olsson den kinesiska ambassaden i Sveriges smutskastningskampanj mot förläggaren Gui Minhai.

Bland annat har ambassaden, enligt Olsson, spridit falsk information till bland annat journalister om att Gui Minhai ska ha orsakat två studenters självmord, samt att han har förskingrat pengar. Informationen sprids för att flytta fokus från politik till person, menar Jojje Olsson.

– Då förflyttar man diskussionen från faktumet att man har ägnat sig åt svåra övergrepp till en diskussion om Gui Minhais personlighet. Genom att släppa den här boken så vill jag visa att den kinesiska ambassadens smutskastningskampanj mot Gui Minhai bygger på lögner, säger Jojje Olsson.

Känsligt ämne

Han säger att de ansträngningar den kinesiska ambassaden har gjort visar att de är känsliga för kritik som handlar om just Gui Minhai.

– Om man inte hade brytt sig om kritiken hade man inte lagt så mycket energi på att försöka prångla ut sitt eget narrativ, det som handlar om att Gui Minhai är en svindlare och en skurk.

Ökat fokus på fallet

Jojje Olsson har själv jobbat som journalist i Kina i sju år, fram tills att han nekades visum 2016. Nu hoppas han att den ökade uppmärksamheten för Gui Minhai-fallet, bland annat på årets bokmässa, kan sätta press på den kinesiska regimen.

– Kina vill just nu bygga upp sin soft power, man vill visa att man är en ansvarstagande världsmakt. Och då ser det inte bra ut att man får kritik för att man har kidnappat en förläggare och brutit mot flera internationella regler i behandlingen av honom. Får man offentlig kritik av flera länder samtidigt tror jag att Kina blir besvärade, och vill se ett slut på kritiken.

Vad skulle ett slut kunna innebära?

– I den bästa av världar skulle ett slut kunna innebära att Gui Minhai släpps ut. Det är det man får hoppas på, säger Jojje Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.