Han skrev Jim Carreys ”biografi”: ”För mig är det fiktion, för Jim är det memoarer”

Uppdaterad
Publicerad

Under den amerikanska valrörelsen har skådespelaren Jim Carrey haft det ärofulla uppdraget att spela demokraternas Joe Biden för satirprogrammet Saturday Night Live, i helgen avsade han sig dock fortsättning på uppdraget.

I höst har hans debutroman kommit på svenska, en apokalyptisk självbiografi. Kulturnyheterna har pratat med hans medförfattare, Dana Vachon. 

Häromveckan kom skådespelaren Jim Carreys debutroman ut på svenska, och den liknar inte någonting annat.

– För mig är det fiktion, men för Jim är det hans memoarer! På allvar, alltså! Det här är Jim Carrey. Han är mångfacetterad.

Ja, man skrattar lite nervöst när Dana Vachon berättar detta. För boken Minnen och missförstånd, som Vachon i åtta år har skrivit ihop med Jim Carrey, är “Hollywood-extra allt”, med stjärnor, sex och en total apokalyps.

”Vi kör”

Det var i Carreys målarateljé de träffades. Dana Vachon hade då skrivit en roman, om sitt liv i New Yorks finansvärld, innan bubblan sprack 2008. Jim Carrey frågade honom om han ville skriva något om Carreys målningar.

– Vi pratade i två år, och sen kom det ett sms: nu har vi hållit på ett tag; vad har du? Då skickade jag honom det som ungefär är första kapitlet i den färdiga boken, och jag tänkte: det var det.

Men istället kom svaret: bra, nu kör vi!

Ingen vill vara Jim Carrey

Boken handlar framför allt om vad Hollywood gör med en, ingen som läser boken vill vara Jim Carrey.

– När det handlar om ett så sjukt samhälle som USA är i dag, så blir sjukdom nästan en slags försvarsmekanism. Det blir lätt en nästan grotesk komedi, och då hamnade vi i den här sammansatta apokalypsen.

Ja där kom en spoiler, förlåt, men det hela mynnar ut i ett äkta Harmageddon; Kalifornien brinner och onda rymdvarelser attackerar. Mänsklighetens sista hopp står till Jim Carrey, Nicholas Cage, Tom Hanks, Kim Kardashian, Sean Penn o Gwyneth Paltrow.

Spoiler igen: det går inte bra. Ingen av stjärnorna var tillfrågade innan dom blev en del av historien, men ingen har inte gått till domstol, ännu.

– Eftersom vi hamnat mitt i en riktig apokalyps när boken var klar, så var det nog ingen som ville bråka om vår text. De tyckte nog snarare att den var profetisk, säger Dana Vachon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.