Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu talar två av de som var inblandade i stölden av Bataclan-målningen av kända gatukonstnären Banksy ut. Foto: TT

Han stal Banksys hyllning till terroroffren: ”Jag ångrar mig verkligen”

Uppdaterad
Publicerad

Banksy-verket “The Sad Girl” målades på dörren till Bataclan som en hyllning till offren i terrorattackerna i Paris 2015. Fyra år senare försvann verket spårlöst. Nu talar en av tjuvarna ut.

– Jag förstod inte att människor skulle påverkas så mycket, säger han i ”K Special: Banksy och den stulna Bataclan-målningen”.

I november 2015 dog sammanlagt 137 personer i flera samordnade attacker utförda av terrorsekten Islamiska staten. 90 av offren sköts till döds i konsertlokalen Bataclan i Paris.

Tre år senare målade den kända gatukonstnären Banksy en hyllning till offren på dörren till Bataclan, ett verk som kallades ”The Sad Girl”.

– Folk behövde en symbol för att kunna sörja, och den blev en symbol för de som dog, säger Florence Jeux, före detta chef på Bataclan.

Banksy-målningen försvann

En natt 2019 försvann dörren, för att sedan hittas ett och ett halvt år senare på en vind i Italien. Stölden upprörde många människor i Frankrike.

Nu berättar några av de inblandade vad som egentligen hände. Tjuvarna hade fört verket till den påtänkte köparen Mehdi Meftah.

– Jag var inte det minsta intresserad. Jag sa: ”Ni har snott den enda Banksy i världen som är osäljbar”, berättar han i dokumentären.

Han gick ändå med på att förvara dörren och lyckades till slut föra den vidare till en företagare i Italien. Via deras telefontrafik spårade fransk och italiensk polis till slut upp dörren. Åtta personer dömdes för inblandning i stölden, däribland Mehdi Mefta som dömdes för häleri.

Se ”K Special: Banksy och den stulna Bataclan-målningen” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.