I nya SVT-serien Helt lyriskt tolkar artister klassiska svenska dikter. Foto: SVT

”Helt lyriskt” vill överbrygga klyftan mellan sångtexter och poesi

Uppdaterad
Publicerad

Vad har Molly Sandén och Edith Södergran gemensamt? Det kommer visa sig i nya SVT-programmet Helt lyriskt som låter tolv artister skriva nya låtar utifrån klassiska svenska dikter.

Programledaren Fredrik Lindström har själv varit med och valt ut de poeter som artisterna fått välja mellan. Han menar att svenskarnas intresse för poesi är lågt i jämförelse med många andra länder.

– De flesta svenskar konsumerar mycket dikter idag men i form av sångtexter. Men att sen gå och läsa i en diktsamling är ett jättestort steg för många, så då tänker jag att man kanske kan överbrygga den klyftan lite grann, säger han.

Tonsätter Erik Stagnelius

Artisterna som medverkar är bland andra Lill Lindfors, Little Jinder, Tommy Körberg och Annika Norlin. Mattias Alkberg, sångare och gitarrist i bandet The Bear Quartet, tonsätter en dikt ur Erik Stagnelius samlingar.

– Den var väldigt lätt att tonsätta, den är musikalisk och rimmar så det var egentligen bara en fråga om att hitta en ingång till alltihop, på vilket sätt jag ville att låten skulle bli liksom. Och den blev som jag ville.

Serien har premiär den 26 december klockan 21.00 i SVT1.

Artister och poeter

Molly Sandén och Edith Södergran, Tommy Körberg och Sten Selander, Little Jinder och Bodil Malmsten, Mattias Alkberg och Erik Johan Stagnelius, Uno Svenningsson och Erik Lindorm, Nicke Andersson och Nils Ferlin, Lesley Tay och Gunnar Mascoll Silfverstolpe, Lisa Nilsson och Kristina Lugn, Ola Salo och Hjalmar Gullberg, Annika Norlin och Karin Boye, Daniela Sörensen och Ebba Lindqvist samt Lill Lindfors och Petter Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.