Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se reportaget från verklighetens Stjärnberg: SVT besöker Höberg 1982. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Per var med i ”Stjärnberg-kollektivet”: ”Vill inte förknippas med det”

Uppdaterad
Publicerad

I dag släpps det sista avsnittet av ”Händelser vid vatten” på SVT Play. Några mil från författaren Kerstin Ekmans hem bodde Per Örnmarker med familj i byn Höberg. Han tror att Ekman baserat kollektivet i Stjärnberg i ”Händelser vid vatten” på familjen.
– Man får intrycket av att vi var en sekt. Det vill jag inte förknippas med, säger Per Örnmarker till Kulturnyheterna.

Bokens och tv-seriens Stjärnberg består av utflyttade stadsbor som valt att fly det moderna samhällets regler och krav.

Ett självförsörjande vänsterkollektiv med uppslitande stormöten, mycket sex och ett starkt myndighetsförakt.

Författaren Kerstin Ekman bodde i lilla Valsjöbyn i norra Jämtland i över 20 år och det var i omgivningarna hon hämtade inspiration till sin hyllade roman ”Händelser vid vatten”, som nu har filmatiserats.

1979 flyttade skomakaren Per Örnmarker med familj upp till närliggande Höberg. De kom med häst och cirkusvagn och flyttade in i en övergiven gård utan el och rinnande vatten.

– Vi var unga och starka. Att få vandra iväg, lämna samhället bakom sig och leva där uppe passade oss alldeles utmärkt, säger Per Örnmarker.

”Många duster med myndigheterna”

Men gården ägdes av staten och vistelsen i Höberg kantades av konflikter med myndigheterna som ville köra iväg familjen. Pressen rapporterade flitigt om den stridbare Per och frun Liisa.

– I samma veva blev vi involverade i motståndet mot uranbrytningen i området och sparkade igång en protestgrupp. Det var många duster med myndigheterna.

”Var inget fritt sex”

Per Örnmarker träffade Kerstin Ekman i mataffären vid några tillfällen och minns att de pratades vid. Men att han skulle känna igen sig i hennes roman förstod han inte förrän ”Händelser vid vatten” gavs ut 1993.

– Jag förstod ju att hon måste ha fått sin inspiration därifrån. Men efter att jag läst boken kände jag ”det här får jag inte ihop”.

Även om omständigheterna och miljön i Stjärnberg stämmer väl överens med hans familjs liv i Höberg har Per Örnmarker svårt att identifiera sig med karaktärerna i boken.

– Vi var inget kollektiv, vi var en familj. Det var inget fritt sex. Jag bodde där med min fru och mina barn och mjölkade getter.

Hur känns det att se sig själv i serien?

– Det känns så osympatiskt. Man får intrycket av en sekt och det vill jag inte förknippas med.

Är du besviken på hur kollektivet framställs i boken?

– Ja, om det var så att hon (Ekman) tänkte på vårt liv tycker jag att hon kanske kunnat prata med mig. Men en författare är ju fri att göra hur hon vill. Och Kerstin är en oerhört kompetent författare, det får jag ge henne!

Kerstin Ekman vill inte dra några växlar på likheterna mellan bokens Stjärnberg och verklighetens Höberg. Hon skriver i ett sms till Kulturnyheterna: ”Jag kände ingen i Höberg. Vet inte ens hur de såg ut. Så det finns inget jag kan säga”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.