Foto: TT

Hank Azaria slutar göra rösten som Apu i Simpsons

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Hank Azaria kommer inte längre att spela den indiske rollfiguren Apu Nahasapeemapetilon i den populära tecknade serien Simpsons. Skälet är kritiken som skådespelaren har fått för att Apu är en rasistisk stereotyp.

Hank Azarias uttalande klargör inte vad som kommer hända med rollfiguren Apu framöver.

– Allt vi vet är att jag inte kommer att göra rösten längre, om det inte finns något sätt att slussa ut den. Vad de kommer att göra med rollfiguren är deras beslut. Det är upp till dem och de har inte riktigt kommit fram till något än, säger skådespelaren till sajten Slashfilm.

Enligt Hank Azaria har beslutet fattats med skaparna av tv-serien The Simpsons.

– Vi var alla överens. Vi känner alla att det är det rätta, säger han.

Har hanterat kritiken på olika sätt

Skaparna av Simpsons har tidigare både avfärdat kritiken och försökt bemöta den i själva serien, något som väckt ytterligare kritik. 

Ända sedan komikern Hari Kondabolu kom ut med sin dokumentär ”The problem with Apu” 2017 har kritiken mot rollfiguren tilltagit. Komikern menar att Apu är en av de populärkulturella figurer som ligger till grund för varför unga Sydasiater blir mobbade för sitt ursprung.

”Gör något intressant med honom”

Hari Kondabolu skriver i en serie av tweets att hans syfte aldrig var att Apu skulle plockas bort, utan snarare inleda en diskussion om representation och mångfald.

”Låt en väldigt begåvad manusredaktion göra något intressant med honom. Om inte för att förbättra showen, så för att jag ska få färre dödshot”, skrev han på Twitter.

The Simpsons har sänts på tv i 30 år, vilket gör programmet till en av tv-världens längsta manusbaserade tv-serier. Enligt CNN skulle det ta över 10 dygn att se alla avsnitt utan någon paus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer