Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Hanna Stjärne om förhandsprövningen: ”I strid med den svenska yttrandefrihetsandan”

Uppdaterad
Publicerad

Mer journalistik i underbevakade områden, bättre anpassning till innehåll på nätet och försiktighet kring sociala medier är en del av de nya förutsättningarna public service-bolagen ska förhålla sig till enligt regeringens förslag.

Men mest uppmärksamhet hos branschen väcker den omstridda förhandsprövningen av nya tjänster.

Thomas Mattsson är chefredaktör för Expressen och är generellt positiv till regeringens förslag, särskilt när det gäller att stärka den lokala journalistiken i underbevakade områden. Däremot tycker han att det finns otydligheter när det gäller förhandsprövningen, som innebär att nya tjänster från public service först ska prövas för att se om de kommer att skada de kommersiella medierna förutsättningar att bedriva en lönsam kommersiell journalistik.

– Vad är egentligen kärnverksamhet som inte ska behöva anmälas och vad är nya tjänster som ska kunna anmälas. Det vet vi inte. Men det är positivt att andra företag kan anmäla tjänsterna, säger Thomas Mattson.

Han anser även att det finns anledning att titta på fördelningen mellan public service-avgiften som drivs in via skattsedeln och stödet till tidningar.

– Jag tycker inte att mediediskussionen 2019 ska handla om att public service ska ha mindre pengar, däremot tycker jag att det man kan diskutera om det är rimligt att mediestödet till kommersiella dagstidningar är mindre än en tiondel av public service-skattepengarna.

”I strid med yttrandefriheten”

SVT:s vd Hanna Stjärne är också positiv till fokuset på lokal journalistik, men är desto mer kritisk till förslaget om förhandsprövning.

”Det är i strid med den svenska yttrandefrihetsandan att utformningen av en nyhetstjänst kan komma att styras av regeringen. Även om förhandsprövningen endast omfattar delar av verksamheten innebär den en glidning av det så grundläggande oberoendet mellan statsmakterna och public service”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Hanna Stjärne får medhåll från Journalistförbundet som också ser problem med förhandsprövningen.

”Det är ett steg mot statlig styrning och det är djupt olyckligt att vidta sådana mått för den som vill värna public services publicistiska oberoende. Den del av branschen som är i kris räddas inte av en sådan prövning”, skriver Hanna Nyberg, ordförande för Journalistklubben vid SVT i ett pressmeddelande.

Vill slå ihop bolagen

Det största oppositionspartiet Moderaterna väntar med att kommentera regeringens förslag. 

– Vi har just fått propositionen och kommer nu i lugn och ro att läsa och analysera den. Vi kommer inför riksdagsbehandlingen i höst lämna en följdmotion och där redovisa våra ställningstaganden, säger Lotta Finstorp (M).

Sverigedemokraterna däremot vill se en ihopslagning av SVT, SR och UR.

– Man går några steg i att se behovet av att göra en teknikneutral form för public service-bolagen, men man går inte hela vägen där man tittar på möjligheten att slå samman bolagen till ett och samma som sysslar med alla former av format, som vi föreslagit, säger Sverigedemokraternas kulturpolitiska talesperson Aron Emilsson.

– Vi tycker att det är otidsenligt och daterat att tala om att tala om att främst arbeta med ljud och bild på det sättet som Kulturministern gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.