SVT:s vd Hanna Stjärne tycker Jan Helin är modig. Foto: SVT

Hanna Stjärne: ”Jan Helin är modig”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna intervjuar SVTs vd Hanna Stjärne och frågar hur hon tänkt kring att knyta Aftonbladets chefredaktör och vd till Sveriges Television.

– Jan Helin är en modig person, han är en visionär person. Han har med sig stor kunskap om inte minst digital medieutveckling inom nyheter och sport. Han har också en internationell utblick, och det tror jag kommer att vara till god nytta för SVT och för alla tittare.

Vad kan han ta med sig från Aftonbladet som behövs på SVT?

Jan Helin till SVT

– SVT är ju inte Aftonbladet och vi kommer att ha kvar samma grund och inriktning som idag. Men Jan Helin har med sig ett driv, ett engagemang och en stor passion för utbudet. Och det är därför han väljer att komma hit – för här finns det en chans att utveckla morgondagens och framtidens tv och utbud.

Välkomnar diskussioner

Han har riktat en hel del kritik mot public service tidigare, bland annat för närvaron i sociala medier. Kommer han att tvingas byta fot nu kring det?

– Han byter ju roll. Men jag ser fram emot många spännande diskussioner med Jan Helin framöver, där vi hela tiden kommer att försöka ha medieutvecklingen och tittarna i fokus.

Hur tror du att det kommer att påverka hans trovärdighet?

– Han går in i en annan typ av roll och diskussion. Han har med sig en lång erfarenhet av medier och mediedebatten, och jag tror att vi kommer att kunna fortsätta diskutera och ha spänstiga diskussioner med Jan Helin här.

”Alla chefer har brister”

Varken du eller Jan Helin har en bakgrund inom tv. Behövs inte det längre för att vara chef på SVT?

– Man behöver ha en väldigt grundad kompetens, och en stark och visionär förmåga att se vart medieutvecklingen är på väg. Men sedan har alla chefer brister, alla chefer behöver komplettera sig. Och på SVT finns en så otroligt grundad erfarenhet av tv. Här finns många av dem som är världsbäst på tv-mediet, och väldigt många kunniga personer att luta sig mot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jan Helin till SVT

Mer i ämnet