Hans Ingemansson blev 54 år. Foto: TT

Manusförfattaren och komikern Hans Ingemansson död

Uppdaterad
Publicerad
Manusförfattaren, regissören och komikern Hans Ingemansson har gått bort. Tillsammans med Felix Herngren skrev Hans Ingemansson manus till den Oscarsnominerade filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Han var även musiker och medlem i kultbandet The Creeps.

Även om Hans Ingemansson sedan 90-talet varit verksam inom film och tv var det som medlem och pianist i kultförklarade 90-talsbandet The Creeps han först slog igenom. Det punkinspirerade bandet The Creeps gjorde sig i början av 1990-talet kända med låtar som ”Ooh – I Like It!” och inte minst ”Smash!”.

I ett mejl till Kulturnyheterna skriver Robert Jelinek, sångare och gitarrist i bandet:

”Det är ofattbart hur hans liv kunde gå förlorat på detta vis. Tillvaron kommer att vara tystare, mer förutsägbar och betydligt mindre kul nu när han är borta. Tomrummet efter vår fine vän är gigantiskt och kommer alltid att finnas där, men alla vi som hade glädjen att få spendera tid i livet med honom har en tröst och en glädjande möjlighet i att kunna fylla det med mängder av obetalbara minnen. Tankarna hos oss tre kvarlevande bandmedlemmar är hos Hasses älskade familj. Vi känner djupt deltagande och sympati i er sorg och ni har vårt stöd närhelst ni vill.”

”Multibegåvad människa”

Rollen som manusförfattare och regissör, många gånger inom komedigenren, blev hans andra karriär efter att bandet upplöstes 1996. Hans Ingemansson skrev bland annat manus och regisserade serier och filmer som SVT:s Bonusfamiljen och Tv4:s Solsidan. Många gånger med Felix Herngren som parhäst.

– En smart, rolig och multibegåvad människa, som dör mitt i livet. Det är så oerhört sorgligt, säger Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin.

Bland annat skrev och regisserade Hans Ingemansson Felix Herngrens sketcher med karaktären Dan Bäckman. Tillsammans skrev de även manus till den Oscarsnominerade filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, samt uppföljaren Hundraettåringen som smet från notan och försvann.

”Min käre, finaste Hasse. Så mycket hade aldrig blivit roligt om inte du varit med. ’Don’t go away’ som du sjöng i det första jag nånsin regisserade, och nu är det det enda som ekar i min skalle”, skriver Felix Herngren på Instagram om sin sorg.

Hans Ingemansson blev 54 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer