Stina Oscarson och Peter O Nilsson. Foto: TT Bild / Sveriges Radio

”Har aldrig stoppat Stina”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Stina Oscarson i går sade upp sig från sitt jobb som chef på Radioteatern har Sveriges Radio fått kritik för att begränsa teaterns konstnärliga frihet.

Kritiken kommer dels från Stina Oscarson själv – men även på kultursidor och i sociala medier har det uttryckts att Sveriges Radio inte skulle känna sig bekväma med Oscarsons politiska profil.

Författaren Kristian Lundberg skriver i Aftonbladet att: ”Radioteatern skall inte behöva backa undan från sin konstnärliga kurs bara för att det blåser nyliberala vindar. Stina Oscarson blir i det här sammanhanget ett offer för en politik som finns, men som samtidigt låtsas att den inte existerar.”

Medier

I en intervju med Dagens Nyheter säger Stina Oscarson att det uppstått en konstnärlig konflikt mellan radioledningen och teatern behov av konstnärlig frihet.

– Frågan är om vi ska vara modiga och konstnärliga – eller opartiska och rädda.

I det Facebookmeddelande där Oscarson motiverar sitt avhopp skriver hon:

”Vi har sett det förr, hur kvinnliga ledare med visioner plötsligt bara försvinner. ”

”Vi har sett hur det som skulle kunna vara intressanta konstnärliga och politiska diskussioner förvandlas till angrepp på en punkt där man är försvarslös.”

”Har aldrig stoppat konstnärliga visioner”

Peter O Nilsson, chef för området kultur och Radioteatern på Sveriges Radio, känner inte igen sig i kritiken.

– Ärligt talat så förstår jag den inte alls. Jag skulle gärna vilja veta vilka visioner det är som har stoppats. Stina har full rätt till sin egen tolkning men enligt mig har vi aldrig stoppat hennes arbete, tvärtom har vi stått bakom henne hela tiden.

Varför har hon valt att sluta som chef på Radioteatern?

– Hon har sagt upp sig för att hon vill ha en friare roll. Annars får jag hänvisa till Stina själv att svara på det. Men det är tråkigt. Från Sveriges Radios håll har vi varit väldigt nöjda med Stinas arbete. Det var jag som anställde henne och hon har tagit teatern vidare på ett sätt som vi är nöjda med.

Så det ligger ingenting i det Stina Oscarson själv har sagt, att hennes politiskt laddade teater gör henne obekväm på Sveriges Radio?

– Att det politiska skulle vara ett problem har jag aldrig hört, jag har heller aldrig upplevt det som att Stina Oscarson sett dessa frågor som ett problem. Det är klart att Stinas känslor är sanning för henne, hon måste få känna det hon känner. Samtidigt har vi en situation som säger motsatsen. Det blir lite rörigt det här, men jag kan inte se att vi har gjort något fel.

Men hur politisk får Radioteatern vara?

– Det är klart att Radioteatern ska få göra extremt politiska pjäser, så länge vi gör lika politiska pjäser åt andra hållet. Teater måste få vara politisk, annars blir det ointressant konst. Jag tycker att det är bra att Stina gjort politisk teater.

”Vi har tagit ett stort ansvar”

Stina Oscarson har varit sjukskriven under en tid, när hon nu kommer tillbaka får hon inte göra det på sin post som chef för Radioteatern. Varför då?

– Av integritetsskäl måste jag svara mer allmänt. Men en ansvarsfull arbetsgivare låter inte en medarbetare gå direkt in i sin gamla roll där hon eller han befann sig vid sjukskrivningstillfället. Det går emot all vetenskap om rehabilitering. Att det skulle bero på någonting annat kan jag bestämt dementera.

Omplaceringen är alltså av omsorg för Stina Oscarson?

– Ja, det kan man säga, hon är ännu inte tillräckligt frisk. Jag tycker att vi har tagit ett stort ansvar. Vi vill gärna att Stina är kvar på Sveriges Radio, hon har erbjudits arbetsuppgifter i närheten av Radioteaterns verksamhet, inom kultursektionen.

Stina Oscarson säger i en intervju med Dagens Nyheter att Radioteatern inte bestämt sig för om de är en redaktion med krav på opartiskhet eller en teater med konstnärlig frihet. Hur ser Radioteaterns roll ut?

– Radioteatern är både och. Det har varit ett dilemma att hantera för tidigare chefer också. Sedan har Stina velat dra Radioteatern mer mot teaterhållet, det har vi också stått bakom.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med Stina Oscarson som inte vill medverka i en intervju.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet