Lena Philipsson blir inte landshövding. Eller? Foto: TT

Här är årets aprilskämt

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Lena Philipsson blir ny landshövding i Jönköpings län – och kronprinsessparet döper om prins Oscar till Kent.

Gick du på det? Hövding Lena och Prins Kent var två av skämten när svenska medier kände behovet av att vara mer eller mindre roliga på första april.

Ingen vill bekräfta P4 Jönköpings ”nyhet”, men Lena Philipsson kommenterar uppgifterna så här:

– Det kanske blir lite mer showigt när man klipper band och så vidare.

Samtidigt hyllar prins Daniel sitt favoritband genom att ge sin nyfödde son ett nytt namn, skriver Svensk Damtidning på Instagram: ”Han kommer att heta Oscar Carl Olof Kent”.

I värmländska Torsby kan forskare, ett sågverk och en Ica-handlare ha hittat lösningen på världssvälten genom att knäcka koden för hur människor ska smälta cellulosa, skriver Värmlands Folkblad. Resultatet: Extreme Fiber Flakes – flingor gjorda av gran- och tallflis.

– Kutterspån av gran och tall: skitgôtt! smaskar sågverkets platschef Christian Fryklund.

Blött i norr och söder

Alkoholglada trelleborgare kan ha satt morgonsupen i strupen när de slog upp Trelleborgs Allehanda (TA), som konstaterar att staden ska få en alldeles egen bordershop.

– Nu slipper de som bara åker med Tysklandsfärjorna för att handla billig alkohol tillbringa åtskilliga timmar ombord på färjorna, säger Johan Grönstedt, utvecklingschef på Systembolaget, enligt TA.

Utöver Grönstedt intervjuas alkoholaktiga personer som ”regeringens utredare” Lena Carlsberg och ”kommunens pr-ansvarige” Daniel Jacks.

Även i Skellefteå är det blött. Kommunen drar ölledningar från Skellefteå bryggeri rakt in i stadshuset, skriver Norran.

– Vi kände att det skulle kunna bli bättre stämning i kundtjänst. Många kommer dit med klagomål och då kan det vara trevligt att sätta sig ned över en öl och diskutera fram lösningar, säger kommunalrådet Lorents Burman.

Insektsmat på äldreboenden

I Göteborg planerar politiker i största hemlighet att bygga bort bostadsbristen medelst skyskrapor i Slottsskogen – stadens mest berömda park.

– Vi behöver slakta några heliga kor för att nå målet för bostadsbyggande, säger fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S) till Göteborgs-Posten.

Mälarbron är redan halvt avstängd, och när Saltsjöbron stängs av för ombyggnaden av Södertälje kanal kommer fotgängare erbjudas ett alternativ: trampbåtar. För att de inte ska krocka med de stora lastbåtarna i hamnen kommer digitala tavlor att varna för när fartyg är på väg.

Örebro kommun vill spara pengar och miljö och byter därför ut kött mot gräshoppor, skalbaggar och larver i maten på tio skolor och tre äldreboenden, skriver Nerikes Allehanda.

– Kor är dyrare än gräshoppor, säger kommunens kostchef Max Vermis.

Andra aprilskämt 2016

Ystads kommun ska kompensera alla som kränkts av konstnären Carolina Falkholts feministiska gatukonst genom att bygga en ”ståndaktig fallossymbol” på ett torg i centrum, skriver Ystad Allehanda..

VLT ska erbjuda sina läsare en app som simulerar aromer. ”Det gäller att ligga i framkant med den nya tekniken för att driva det digitala berättandet framåt”, säger Daniel Nordström, chefredaktör på VLT.

I Borås ska vattnet i Stadsparksbadet bli fräschare. Elektroniska armband ska kontrollera om besökarna duschat ordentligt innan de hoppar i bassängen, skriver Borås Tidning.

En tysk industrikoncern vill bygga en upphöjd motorväg rakt genom centrala Gävle, skriver Gefle Dagblad.

För att minska kontantbetalningar föreslås införandet av en kontantskatt, skriver News 55.

Politiker föreslår en flyglinje mellan Norrköping och Linköping, skriver Folkbladet.

Melodikrysset blir musikal i höst, skriver allakorsord.se.

Skövdeborna ska få ett havsbad, skriver Skaraborgs Allehanda. Boulognersjön ska nämligen fyllas med saltvatten från västkusten.

Varbergs kommun planerar en ny färjelinje, skriver Hallands Nyheter: Varberg-New York.

Trollhättan ska bli en mer miljövänlig stad. Bland annat ska biltrafiken i centrum i princip tas bort, skriver TTELA. Posten, taxi, räddningstjänst, varutransporter och renhållning ska i stället skötas med häst och vagn.

Fritt fram att ”vovva”. Från och med 1 juli får du stanna hemma från jobbet med ersättning från Försäkringskassan för vård av sjuk hund, rapporterar P4 Kronoberg.

För att få bukt med störande vibrationer kommer de som åker tåg genom Hallandsåstunneln framöver att placeras i olika vagnar beroende på sin vikt, skriver Sydsvenskan.

Brandbilarna i Västervik har hackats vilket lett till att de spelat den klassiska glassbilsmelodin vid utryckning, skriver Västerviks-Tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.