Skådespelaren Evin Ahmad Foto: TT

Här är årets vinnare av Medea-priset

Uppdaterad
Publicerad

Scenkonstpriset Medea delades i kväll ut på Fotografiska i Stockholm. Bland pristagarna fanns skådespelaren Evin Ahmad, dramatikern Martina Montelius och regissören Nadja Weiss.

Syftet med Medea-priset, som delas ut i fem kategorier, är att synliggöra och stärka intresset för scenkonsten i Sverige, och varje pristagare belönas med en statyett av konstnären Fredrik Wretman.

Årets Medea för bästa skådespelare gick till Evin Ahmad, vars signum, enligt juryns motivering, är ”hennes starka lyskraft.”

”Med bett i replik, där varje rörelse präglas av precision i spel och uttryck, agerar och levererar Evin Ahmad som en komet på scenkonsthimlen. Hennes starka lyskraft är hennes signum, en lyskraft som balanseras av förmåga till inkänning, vilket gör att hon skapar rum kring sina gestalter som får publikens totala uppmärksamhet.“

Här är alla vinnarna

Skådespelare – Evin Ahmad

Dramatiker – Martina Montelius

Regi – Nadja Weiss för Rannsakningen

Internationella gästspel – Schaubühne med Richard III 

Förnyare – Lilla Beddinge Teater

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.