• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

BBC:s chef för nyheter besökte i dag SVT och vd Eva Hamilton. Foto: SVT

Här är BBC-chefens tips för framtidens journalistik

Uppdaterad
Publicerad

James Harding förutspår både mer grävande datajournalistik och nytt fokus på det lokala.

Han är hedersgäst på kvällens Stora Journalistpris-gala och talar gärna om journalistikens framtid.

James Harding har varit med och startat upp nyhetskontor i Shanghai, lett tidningen The Times till fina priser och är i dag chef för BBC Nyheter.

Journalistpriset 2014

”Avgörande med jämlik tillgång till nyheter”

Situationen för dagens mediahus, och dess problem med att ta betalt för journalistiken, är med andra ord något han kan på sina fem fingrar.

– Men lika viktigt är en jämlik tillgång till relevanta nyheter. Vi lever i dag i en värld som präglas av oro kring finansiell och social ojämlikhet. Men det finns också en verklig ojämlikhet vad gäller tillgången till information. Människor som faktiskt skulle behöva känna till vad som pågår, vet det inte.

– Så därför måste vi ta fram nya arbetsmetoder. I dag följer fler våra nyheter via Twitter än genom att titta på de dagliga nyhetssändningarna, säger James Harding.

Kåren behöver ny kompetens

Förnyelse handlar lika mycket om att förbättra metoder som att hitta på nya, enligt honom. 

– Inom kort kommer vi förstå bättre vilka fantastiska möjligheter som ligger framför journalister som arbetar med dataresearch. Och vi kommer behöva den kompetensen i allt högre utsträckning. Men vi behöver också ny kompetens i den bemärkelsen att journalister behöver kunna rapportera om ett ämne som energi eller teknologi med ett globalt perspektiv, inte bara utifrån det riksperspektivet.

Lokala bevakningen måste lösas

Under de senaste årens mediekris har särskilt lokaljournalistiken tagit stryk, något som oroar Harding särskilt.

– Stora delar av våra liv bevakas inte ordentligt. I dagsläget gör vi riksnyheter men har inte resurser att bevaka nyheter lokalt och regionalt – eller granska makthavarna på den nivån, konstaterar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistpriset 2014

Mer i ämnet