Foto: TT

Här är det nya litteraturgöteborg – en snabbguide till mässorna

Uppdaterad
Publicerad

Inte bara Bokmässan, utan även Bokmassan, Scener och samtal och En dag ska jag bygga ett slott av pengar – här är Göteborgs nya litteraturhelg.

Bokmässan

Temat är bildning, men samtalsämnet kretsade på förhand, liksom förra året, mycket kring högerextrema Nya Tiders tillåtelse att ställa ut. En del samtal på mässan har kommit att handla om varför man ändå väljer att vara på plats.

Som en del i bildningstemat har Svenska kyrkan fått en stor roll i årets mässa, detta i och med att Martin Luther för 500 år sedan började slipa på det som skulle bli reformation. Bland många andra saker ledde reformationen till ökad läskunnighet.

Även Finlands 100 år som självständigt land och irländsk litteratur uppmärksammas särskilt i år.

Stora namn: Roberto Saviano, Sophie Kinsella, Asli Erdogan, Arundhati Roy. Ngugi wa Thiong'o ställde in.

Scener och samtal

Startade som en reaktion på bojkotterna mot Bokmässan och hålls i Göteborgs Litteraturhus och i Världskulturmuseet. Bonnierförlagen, Norstedts och Natur & Kultur är med och finansierar den nya litteraturmässan. Många programpunkter rör skärningspunkten mellan litteratur och politik.

Stora namn: Arundhati Roy, Johannes Anyuru, Athena Farrokhzad och Agneta Pleijel.

Bokmassan

ETC och bokförlaget Leopard arrangerar Bokmassan i ett tält på Heden. Bokmassan har en vänsterprofil och lovar att evenemanget, som pågår fredag och lördag, kommer att gå i ”ekologin och hållbarhetens tecken”. Heden ligger relativt nära NMR:s demonstrationsväg och motdemonstranter kommer att dyka upp vid Heden. Bokmassan riskerar därmed att hamna i mitten.

Stora namn: Marianne Lindberg De Geer, Maria Sveland, Mattias Gardell, Gudrun Schyman.

En dag ska jag bygga ett slott av pengar

Egentligen ett boksläpp för författaren och skådespelaren Evin Ahmads bok En dag ska jag bygga ett slott av pengar, men som tar form i fyra fester med bokläsning, filmvisning och inbjudna konstnärsgäster. Evenemanget pågår på Folkteatern sedan i onsdags till och med lördag.

Gäster: Lawen Mohtadi, Amin Azadeh, Fanna Ndow Norrby, Rojda Sekersöz, Lo Kauppi, Bianca Kronlöf, Arazo Arif.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.